Spis treści
Nuggetsy z fastfooda to zarazem błogosławieństwo, jak i przekleństwo. Kochamy ich pyszny delikatny smak, ale równocześnie zdajemy sobie sprawę, że ich skład pozostawia wiele do życzenia. Na domiar złego, najczęściej ofiarą padają dzieci, które na zakupach wręcz proszą, by zabrać je na te małe, smaczne kawałki kurczaka. Spróbujmy odtworzyć przepis w domu i wyczarować równie pyszne kąski.
Nuggetsy a’la McDonald’s
Sposób przygotowania
- Pierś z kurczaka umyj i oczyść. Pokrój na drobniejsze kawałeczki i zmiel mięso. Masa nie musi być gładka.
- Dodaj parmezan, czosnek, paprykę, cebulę i sól. Wymieszaj.
- Przygotuj trzy miski, w jednej wbij jajka i roztrzep widelcem, w kolejnej wsyp bułkę tartą a w ostatniej umieść mąkę ziemniaczaną.
- Dłonie natrzyj olejem, bierz odrobinę masy mięsnej i formuj kształt nuggetsa. Obtocz w mące, następnie w jajku i bułce tartej.
- W garnku rozgrzej olej i wrzuć kąski. Smaż 5 minut i wyciągnij na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Składniki
na 4 porcje
- 1 sztuka filet z kurczaka (podwójna)
- 1 łyżeczka czosnek granulowany
- 1 łyżeczka cebula granulowana
- 2 łyżeczka wędzona papryka
- 1/2 szklanka parmezan tarty
- 1/2 łyżeczka sól
- 300 ml olej
Panierka
- 2 jajko
- 2 szklanka bułka tarta
- ½ szklanka mąka ziemniaczana
Jeden komentarz