w

Nuggetsy jak z Mc’Donald’s. Zrobisz je bez żadnej trudności

Nuggetsy z fastfooda to zarazem błogosławieństwo, jak i przekleństwo. Kochamy ich pyszny delikatny smak, ale równocześnie zdajemy sobie sprawę, że ich skład pozostawia wiele do życzenia. Na domiar złego, najczęściej ofiarą padają dzieci, które na zakupach wręcz proszą, by zabrać je na te małe, smaczne kawałki kurczaka. Spróbujmy odtworzyć przepis w domu i wyczarować równie pyszne kąski.

Sekretem nuggetsów jest mielenie piersi z kurczaka. W ten sposób będą miały one tę samą konsystencję co te z fastfooda, a mięso nabierze aromatu przypraw. Teraz bez obaw możesz jeść swoje ulubione mięsne kąski.
Sponsorowane
Czas całkowity 25 minuty
Czas przygotowywania 20 minuty
Czas gotowania 5 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Pierś z kurczaka umyj i oczyść. Pokrój na drobniejsze kawałeczki i zmiel mięso. Masa nie musi być gładka.
  • Dodaj parmezan, czosnek, paprykę, cebulę i sól. Wymieszaj.
  • Przygotuj trzy miski, w jednej wbij jajka i roztrzep widelcem, w kolejnej wsyp bułkę tartą a w ostatniej umieść mąkę ziemniaczaną.
  • Dłonie natrzyj olejem, bierz odrobinę masy mięsnej i formuj kształt nuggetsa. Obtocz w mące, następnie w jajku i bułce tartej.
  • W garnku rozgrzej olej i wrzuć kąski. Smaż 5 minut i wyciągnij na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Składniki

na 4 porcje

Panierka

Wartości odżywcze Zobacz

Nuggetsy a'la McDonald's
Na porcję przypada:
Kalorie
1112
Tłuszcze
 
87
g
134
%
Węglowodany
 
59.8
g
20
%
Błonnik
 
4
g
17
%
Białka
 
31.7
g
63
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.