w

Właściwości wody po ogórkach kiszonych — co nam daje?

kwasny221, Getty Images

Czy wiesz, jakie są właściwości wody po ogórkach kiszonych? Jeśli nie, lepiej posłuchaj! Od dawna wiadomo, że na kaca pijemy ten drogocenny sok, który przywraca jasność umysłu po zakrapianej nocy. Poza tym możemy doszukać się właściwości leczniczych jak i tych, które wpływają na nasz wygląd zewnętrzny. Sprawdź poniżej, dlaczego warto ją pić.

Tradycyjne ogórki kiszone są świetną przekąską lub dodatkiem do dań obiadowych. Kiszenie to proces konserwacji warzyw, podczas fermentacji powstaje sok, który ma właściwości lecznicze.

bit245/ Getty Images

Proces fermentacji mlekowej przy kiszeniu

Ogórki zawierają dużo wody, co nie pozwala na długie przechowywanie. By uniknąć marnowania jedzenia, poddaje je się procesowi kiszenia, czyli fermentacji mlekowej. Umyte ogórki miesza się z solą morską, która konserwuje warzywa i wyciska z nich soki. Mieszankę wkłada się do hermetycznie zamkniętych pojemników i przechowuje w cieple. Fermentacja zachodzi stosunkowo szybko, w tym czasie kultury bakteryjne zamieniają cukry w kwas mlekowy, kwas octowy, dwutlenek węgla i inne korzystne substancje.

Właściwości wody po ogórkach kiszonych są fenomenalne

Ten niepozorny sok z ogórków zawiera bogactwo witamin i minerałów. Jest źródłem kwasu mlekowego, który wspiera prawidłową pracę jelit. Zawiera:

  • witaminy z grupy B, witaminy A, C, E.
  • minerały: wapń, sód, potas i cynk.

Równie ważne są bakterie probiotyczne Lactobacillus.

Kwaśna woda z ogórków to zdrowy napój, który powinniśmy wprowadzić do naszej codziennej diety.

Atrybuty soku z kiszonych ogórków

Kiszonki są jednym z najstarszych sposobów na konserwacje żywności. Nasi przodkowie używali ich na różne dolegliwości. Arystoteles polecał wodę z ogórków jako naturalny środek na potencję, Juliusz Cezar — na poprawę sprawności umysłowej, a Kleopatra na poprawę urody.

Właściwości wody po ogórkach kiszonych
peredniankina/ Getty Images

Woda z ogórków na kaca?

Kwas z ogórków zawiera wiele składników odżywczych. Ma działanie nawadniające i przywraca utracone elektrolity, co czyni go idealnym lekarstwem na kaca. Dobrym pomysłem będzie wypicie wody z ogórków przed imprezą, dzięki temu dostarczysz minerałów do organizmu, które nie dopuszczą do odwodnienia organizmu. Dodatkowo bakterie probiotyczne poprawią gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu.

Sok z ogórków to lekarstwo na nasze codzienne dolegliwości: skurcze, zgagę czy zakwasy. Pijąc sok, dajesz sobie solidną dawkę witaminy C, która skutecznie wzmocni twoją odporność. Dodatkowo kwas mlekowy pomaga pozbyć się pasożytów z naszego organizmu.

Dobry wpływ na skórę i paznokcie

To, że woda z ogórków pozytywnie wpływa na nasz organizm, już wiemy, ale czy działa na zewnętrzny wygląd? Otóż tak!

Dzięki minerałom poprawia naszą skórę, włosy i paznokcie. Pij codziennie pół szklanki soku i zobacz różnicę w wyglądzie! Witamina C zawarta w wodzie po ogórkach niweluje wolne rodniki, odpowiedzialne za starzenie się skóry.

verona_S/ Getty Images

Sok z ogórków przyśpiesza metabolizm!

Regularne picie soku z ogórków pomoże pozbyć się zbędnych kilogramów! Twój organizm przyśpieszy metabolizm i zwiększy przyswajanie pokarmu. Ureguluje twój poziom cukru we krwi, usunie szkodliwe toksyny i zniweluje obrzęk. Pół szklanki przed posiłkiem wspomoże pracę jelit i ułatwi trawienie.

Przeciwwskazania do picia soku z ogórków

Sok z ogórków to wartościowy napój, który ma mnóstwo wartości, jednak nie każdy może sobie na niego pozwolić. Kiszone ogórki zawierają dużą ilość soli, która negatywnie wpływa na nadciśnienie krwi oraz niewydolność nerek. Jeśli borykasz się z którymś z tych problemów, lepiej zrezygnuj z picia soku z ogórków.

Właściwości wody po ogórkach kiszonych
La_vanda/ Getty Images

Jak wybrać ogórki do kiszenia?

Chcesz zakisić ogórki, ale nie wiesz, jakie wybrać? Już śpieszymy z pomocą! Najlepszym wyborem będą ogórki gruntowe kupione na lokalnym rynku. Do tego przyprawy np.: koper, chrzan, czosnek, gorczyca.

Nie każdy ma warunki i chęci do własnoręcznego kiszenia, jednak w dalszym ciągu chce wprowadzić sok z kiszonych ogórków do diety. Z pomocą przychodzą markety! W sklepach jest wiele wartościowych propozycji, jednak żeby wybrać te najlepsze, trzeba czytać składy produktów — czym krótszy skład, tym lepiej. Kupuj ogórki kiszone, a nie zakwaszone! Różnica między nimi to dodatek kwasu octowego, który przyśpiesza proces fermentacji.

Woda z ogórków jako składnik wielu dań!

Woda po kiszeniu może stanowić dobry dodatek do zakwasu na barszcz, będzie miał on jeszcze więcej aromatu i kwaskowatości. Przemyć parę łyżek kwaśnego soku w koktajlu, sprawi on, że będzie orzeźwiający i bardzo zdrowy! Nie ma żadnych zasad co do używania soku z ogórków, dodawaj go do ulubionych dań i rozkoszuj się smakiem!

  • Miniatura:
  • kwasny221, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli