w ,

Smalec — kontrowersyjny tłuszcz. Czy warto go jeść?

smalec
Sponsorowane

Smalec to kontrowersyjny tłuszcz, na którym możemy smażyć różnego rodzaju mięso lub przygotować smarowidło do kanapek z dodatkiem cebuli. Wielu ludzi unika tego tłuszczu w trosce o swoje zdrowie, czy faktycznie jest się czego bać?

Czym tak właściwie jest smalec? Jest to nic innego jak wytopiona słonina, czyli zwierzęcy tłuszcz. Smalec bez dodatków nadaję się do smażenia, gdyż ma wysoki poziom dymienia i nie przypala się. Część osób smaży na nim pączki i faworki.

Jeśli połączymy go z cebulką i skwarkami boczku przygotujemy smalczyk do kanapki. Warto dodać również jabłko, które uzupełnia smak tłuszczyku. Świeży chleb ze smalcem i ogórkiem kiszonym to popularna przekąska.

Smalec i jego zalety?

Sponsorowane
słonina/ canva

Smalec jest źródłem jednonasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie układu nerwowego. Ma też całkiem sporą zawartość kwasów omega-9 i witaminę D.

Nadużywanie smalcu to dość częsta sprawa, a mało kto wie, że prowadzi to do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Sprawia, że szybko przybieramy na wadze, nasze narządy wewnętrzne się otłuszczają. Tłuszcz może powodować miażdżycę, choroby wieńcowe lub zawał. Należy więc ograniczyć go do absolutnego minimum i zamienić na tłuszcze pochodzenia roślinnego np. smalec z fasoli. Ma bardzo podobny smak, a jest znacznie zdrowszy. Do smażenia wybierajmy tłuszcz roślinny np. olej rzepakowy. Jest równie odporny na działanie wysokich temperatur.

Podsumowując, najlepiej zrezygnować z używania smalcu, gdyż niesie on więcej negatywnych skutków. Choroby sercowe i otyłość to zmora tych czasów i coraz więcej osób cierpi na te dolegliwości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *