w ,

Przyprawy, które mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu!

Przyprawy to nieodłączny element dobrego dania! Bez nich jedzenie jest mało wyraziste i smakuje o wiele gorzej. Nie raz wystarczy zaledwie szczypta przyprawy, by odmienić smak całego dania. Na szczęście w większości przypadków przyprawy mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie… jednak istnieją wyjątki, o których należy wiedzieć. Jakie przyprawy są szkodliwe i jaka ilość może doprowadzić do tragedii? Sprawdź!

#1 Sól

Chyba nie trzeba jej nikomu przedstawiać. Sól to najpopularniejszy dodatek do jedzenia, natomiast nie można mówić o jej zdrowotnych właściwościach. Wśród negatywnych skutków nadużycia soli wymieniamy: nadciśnienie tętnicze, choroby serca, cukrzyca, nowotwory i otyłość. Zalecana dzienna dawka soli to 5 g, czyli ok. 1 łyżeczka. Warto pamiętać, że przetworzona żywność ma jej bardzo dużo i zazwyczaj spożywamy jej znacznie więcej, niż nam się wydaje.

#2 Cynamon cassia

Cynamon to przyprawa przemycana w słodkościach. Ma bogaty, korzenny smak i często jest kojarzony z zimową porą, gdy dodajemy go do herbaty, pierniczków czy grzanego wina. Cynamon ma wiele właściwości leczniczych pod warunkiem, że jest z najlepszego źródła, czyli Cinnamomum verum. Cinnamomum cassia z marketów ma najczęściej dodatek kumaryny, a ta negatywnie wpływa na wątrobę.

#3 Ostra papryczka

Popularna sproszkowana papryczka chilli ma swoje plusy i minusy. Jej ostry smak podkręca smak dań i działa pro zdrowotnie. Jest bogata w witaminę C i kapsaicyny, czyli związki o działaniu antynowotworowym. Częste spożywanie ostrych papryczek w jedzeniu może powodować podrażnienie błony śluzowej i układu pokarmowego.

#4 Bazylia

Bazylia to roślina, którą chętnie hodujemy w doniczkach. Ma piękny cytrusowy, pikantny aromat i genialnie sprawdza się do włoskich dań. Można ją dodawać za równo do przekąsek, dań głównych czy deserów. Dodatkowo bazylia działa pozytywnie na układ trawienny i poprawia nastrój. Co w niej takiego szkodliwego? Olejek z bazylii ma w sobie toksyczną substancję estragol, a ta ma działanie rakotwórcze, zwłaszcza na naszą wątrobę.

#5 Mięta

Najczęściej stosujemy ją na problemy trawienne, bóle głowy i świeży oddech. Najczęściej dodawana do koktajli i deserów, rzadziej jako dodatek do głównych dań. Czy w takim razie należy się jej bać? Jeśli masz problemy ze śluzówką układu pokarmowego, nadmierne spożywanie mięty może wpłynąć negatywnie na twoje zdrowie.

Zobacz również:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli