Spis treści
Jeśli nie w głowie Ci robienie zakwasu do barszczu czerwonego, możesz kupić gotowy produkt w butelce, który wcale nie musi być chemicznym tworem. Rynek oferuje nam mnóstwo produktów, które ratują nas na każdym kroku. Który zatem wybrać, by nie zepsuł całej zupy, a przy tym miał jak najlepszy skład? Katarzyna Bosacka postanowiła to sprawdzić!
Kwestie żywieniowe zaczynają coraz częściej interesować ludzi. Czytanie składów i pytanie o pochodzenie danego produktu, nikogo już nie dziwi. Katarzyna Bosacka to strażniczka dobrej diety, na swoich mediach społecznościowych dzieli się dobrymi propozycjami jedzenia i krytykuje te niewarte uwagi. Dziś postanowiła prześwietlić koncentraty, które dodajemy do barszczu czerwonego.
Zrobienie zakwasu w domu zajmuje kilka dni, więc jeśli zabraliśmy się za to za późno, bądź nie mamy na to czasu, wybieramy gotowca ze sklepu.

Najlepszy barszcz ze sklepu? W butelce, kartonie a może w proszku?
Jedna rzecz jest pewna, każda z powyższych propozycji ma swoich zwolenników. Katarzyna Bosacka ma swoje zdanie na temat każdego z nich:
Czym różni się tak naprawdę barszcz w kartonie od tego w butelce? Ten w kartonie nadaje się do spożycia od razu. Wystarczy wlać go do garnka, podgrzać (nie zagotowywać) i już można jeść. Natomiast ten w butelce jest koncentratem soku z buraków, to oznacza, że trzeba go dodać do wody (albo bulionu) i zagotować.
Dziennikarka uczula na pewną sprawę, przy wyborze idealnego barszczu:
Wybierajmy ten, który ma w składzie sok z buraków KISZONYCH, co oznacza, że jest to prawdziwy zakwas, który pozwoli nam uzyskać naturalny smak barszczu.

Według obserwacji Katarzyny Bosackiej najlepiej wypadają koncentraty w kartonach, są najbardziej wartościowe i zbliżone do samodzielnie robionego produktu. Przestrzega jednak by czytać składy, gdyż można znaleźć takie gagatki, które mają 14 łyżeczek cukru na 1 l barszczu!
Te w proszku… lepiej omijać! Nie ma on za wiele wspólnego z naturą, a burak występuje w śladowej ilości.
Faworyci Katarzyny Bosackiej
Dziennikarka wskazała kilka produktów godnych uwagi i te, które należy omijać szerokim łukiem.
- Barszcz czerwony Auchan – 99% soku z czerwonych kiszonych buraków. Dodatkowo seler i czosnek w składzie.
- Barszcz czerwony Dawtona – 69% soku z buraków z zagęszczonego soku. Do tego sok z cytryny, sól i ekstrakty warzywne.
Najgorszy okazał się:
- Barszcz czerwony Winiary – 15% koncentratu z soku z buraka, sól, cukier, wzmacniacze smaku, tłuszcz palmowy, kwas cytrynowy, aromaty i 0,8% suszonych warzyw. Innymi słowy, jest to wyrób „barszczopodobny”.
Zobacz także:
Porady prosto od Katarzyny Bosackiej
Katarzyna Bosacka przedstawia top 5 najgorszych produktów, które powinniśmy wyrzucić z diety
Katarzyna Bosacka tłumaczy czym się kierować przy zakupie białej kiełbasy
Łosoś z przepisu Katarzyny Bosackiej bije rekordy popularności!
Katarzyna Bosacka ostrzega przed TYM dodatkiem do mięsa! Producenci go nie oszczędzają
Katarzyna Bosacka daje przepis na tani obiad. Jedynie 5 zł za porcję! W roli głównej indyk
Bubble tea – hit czy kit? Katarzyna Bosacka sprawdza składy
Bosacka mówi jak taniej kupować paprykę. To działanie może wywołać straty dla sklepu?
Bosacka pokazała makaron, który warto kupić. Fani skrytykowali jej wybór
Bosacka bada kolejny produkt spożywczy o tragicznym składzie…
Zobacz więcej