Lubisz oliwki? Od kilku lat Polacy oszaleli na ich punkcie i coraz chętniej dodają je do różnych potraw lub jedzą je w formie przekąski. Te małe niepozorne owoce kryją w sobie wielką moc. Jeśli wprowadzisz je na stałe do menu, możesz się spodziewać, że twoje stawy Ci za to podziękują.
Wprowadzisz ten produkt do swojej diety, a efekty pojawią się raz-dwa!
Oliwki pochodzą z terenów południowej Europy, tam długimi hektarami niosą się plantacje drzew oliwnych. Co ciekawe drzewo oliwne może przeżyć tysiące lat, a najstarsze gaje są datowane 3500 lat p.n.e. Najpopularniejszym produktem wytwarzanym z oliwek jest oliwa, czyli jeden z najzdrowszych tłuszczy. Jeśli na oliwie widnieje napis „Extra virgin”, możecie się spodziewać najlepszego produktu!

Kolejną ciekawostką są kolory oliwek: czerwona, czarna i zielona to ta sama oliwka, ale w innym stadium dojrzewania! Zielone są jeszcze nie dojrzałe, czerwone/brązowe są półdojrzałe, a czarne lub ciemnofioletowe są już dojrzałe. Różnią się smakiem, ale ich właściwości pozostają podobne. Jeżeli wprowadzisz ten produkt do diety, twoje ciało będzie w lepszej kondycji!
Właściwości zdrowotne oliwek:
- Oliwki są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, zwłaszcza kwasu oleinowego, który jest korzystny dla zdrowia serca,
- Zawierają polifenole, które są związkami roślinnymi o silnym działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym,
- Są bogate w wapń, a ten wpływa pozytywnie na nasze stawy,
- Oliwki zawierają błonnik pokarmowy, a ten pomaga również w utrzymaniu uczucia sytości, co może pomóc w kontrolowaniu apetytu i utrzymaniu zrównoważonej wagi,
- Regularne spożywanie może obniżyć poziom cukru we krwi oraz szkodliwego cholesterolu,
- sód zawarty w owocach prawidłowo wpływa na nasz układ nerwowy i pracę mięśni,
Rekomendowana dzienna dawka oliwek to 7 sztuk owocu. Taka porcja to zaledwie 37 kcal.
Zobacz także:
- To najlepszy pomysł na zdrowe śniadanie. Zrobisz je w mig
- Czym się kierować przy kupnie smacznego i zdrowego oleju?