Warzywa są najzdrowsze w swojej pierwotnej, surowej postaci. Duża część witamin znajduje się pod skórką warzywa, więc dobrym rozwiązaniem jest dokładne umycie i jedzenie bez obierania. Jak to w przyrodzie bywa, istnieją wyjątki, które na surowo nie powinny być jedzone. Sprawdź czego nie należy jeść bez odpowiedniej obróbki termicznej.
Tych warzyw unikaj w surowej wersji
Ziemniaki powinny być spożywane jedynie w wersji gotowanej lub pieczonej. Surowy ziemniak zawiera niebezpieczną substancję pod nazwą solanina, która jest groźnym alkoidem. Wywołuje silne zatrucia, gorączkę a w dużej ilości może powodować nawet zgon. Najwięcej trującej substancji znajdziesz w zielonych kartoflach, więc takich trzeba szczególnie unikać.

Bakłażan działa na tej samej zasadzie co ziemniaki. Surowe ma w sobie dużo solaniny i gorzkiego smaku. Poddaj go obróbce termicznej, a pozbędziesz się problemu.
Szparagi zawierają saponiny, które przyczyniają się do uszkodzenia czerwonych krwinek, a to kończy się zatruciem. Dodatkowo surowe warzywo nie odda wszystkich wartości spożywczych, a organizm będzie miał trudność z przyswojeniem.

Rośliny strączkowe w surowej wersji są ciężkostrawne i zdecydowanie nie sprzyjają pracy naszego układu pokarmowego. Zawierają fityniany które wiążą sole mineralne w naszym organizmie i utrudniają przyswajanie. Poza gotowaniem, warto moczyć strączki, by całkowicie pozbyć się niechcianych substancji.