w ,

Dwa banany dziennie sprawią, że twój organizm Ci się odwdzięczy

Banany to słodkie owoce, które królują w naszych sklepach przez cały rok. Traktujemy je jako szybką przekąskę, często nie zdając sobie sprawy jak dobrze wpływają na nasz organizm. W tym artykule wyjaśnimy, dlaczego są aż tak wartościowymi owocami.

Banany są bardzo słodkie i zawierają dużą liczbę kalorii, co powoduje, że część osób rezygnuje z tych owoców. Zanim to zrobisz, poznaj wszystkie zalety spożywania tych owoców. Być może zmienimy twoje zdanie!

Sponsorowane
lisaaMC/ Getty Images Pro

Kopalnia witamin i minerałów

Zacznijmy od witamin, które wypełniają banany. Witaminy z grupy B, żelazo, wapń i potas sprawiają, że nasz organizm nie zatrzymuje nadmiaru wody, nie doskwierają nam skurcze oraz anemia, a nasza koncentracja jest na najwyższym poziomie.

Zielone owoce bananowca zawierają substancje neutralizujące działanie kwasów żołądkowych, dlatego osoby zmagające się z refluksem żołądka powinny spożywać więcej mniej dojrzałych egzemplarzy np. w formie koktajlu.

Banany zawierają składnik pod nazwą tryptofan, który w naszym organizmie produkuje serotoninę, odpowiadającą za produkcje hormonu szczęścia. Możesz być pewny, że dodatek banana do śniadania poprawi ci humor na resztę dnia.

Sponsorowane

Jeśli masz problem z pracą jelit, błonnik zawarty w owocach powinien skutecznie pomóc w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego. Banany są niezwykle sycące, dodając go do porannej owsianki, możesz być pewna, że nie poczujesz głodu jeszcze przez długie godziny.

Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli