Banany to słodkie owoce, które królują w naszych sklepach przez cały rok. Traktujemy je jako szybką przekąskę, często nie zdając sobie sprawy jak dobrze wpływają na nasz organizm. W tym artykule wyjaśnimy, dlaczego są aż tak wartościowymi owocami.
Banany są bardzo słodkie i zawierają dużą liczbę kalorii, co powoduje, że część osób rezygnuje z tych owoców. Zanim to zrobisz, poznaj wszystkie zalety spożywania tych owoców. Być może zmienimy twoje zdanie!

Kopalnia witamin i minerałów
Zacznijmy od witamin, które wypełniają banany. Witaminy z grupy B, żelazo, wapń i potas sprawiają, że nasz organizm nie zatrzymuje nadmiaru wody, nie doskwierają nam skurcze oraz anemia, a nasza koncentracja jest na najwyższym poziomie.
Zielone owoce bananowca zawierają substancje neutralizujące działanie kwasów żołądkowych, dlatego osoby zmagające się z refluksem żołądka powinny spożywać więcej mniej dojrzałych egzemplarzy np. w formie koktajlu.
Banany zawierają składnik pod nazwą tryptofan, który w naszym organizmie produkuje serotoninę, odpowiadającą za produkcje hormonu szczęścia. Możesz być pewny, że dodatek banana do śniadania poprawi ci humor na resztę dnia.
Jeśli masz problem z pracą jelit, błonnik zawarty w owocach powinien skutecznie pomóc w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego. Banany są niezwykle sycące, dodając go do porannej owsianki, możesz być pewna, że nie poczujesz głodu jeszcze przez długie godziny.
Jeden komentarz