w ,

Dlaczego trzeba usuwać liście laurowe z potraw? Nie każdy zna prawdę

Dlaczego trzeba usuwać liście laurowe z potraw
fot. canva

Liście laurowe są używane przez każdego kucharza. Przyprawę dodaje się na początku gotowania, by powoli uwolniła swój aromat. Żadna polska potrawa nie może się obyć bez tego dodatku, jednak po zakończonym gotowaniu należy wyciągnąć liście z dania. Dlaczego to takie konieczne? Sprawdź!

Liście laurowe nadają pewnego subtelnego smaku, który jest nie do podrobienia. Aby go uwolnić, trzeba poświęcić chwilę na gotowanie, a więc dodajemy go do zup, gulaszów czy bigosu. Po skończonym gotowaniu należy wyciągnąć liście z dania, to bardzo ważne!

Sponsorowane

Dlaczego trzeba usuwać liście laurowe z potraw? Czy są toksyczne?

liść laurowy

Jeśli przez myśl przeszło ci stwierdzenie, że liście mogą być toksyczne, z góry mówimy, że są całkowicie bezpieczne! Badania laboratoryjne wykluczają negatywne działanie na ludzki organizm.

Liście laurowe są uważane za swego rodzaju lek, z którego korzystali nasi przodkowie. Są niezastąpione w walce z drobnoustrojami, można przygotować z nich lecznicze napary.

Jedyna rzecz, która może zaszkodzić człowiekowi to sztywna i skórzasta budowa. Połknięcie liścia jest szczególnie groźne dla dzieci! Liść nie mięknie podczas gotowania, a jego krawędź może okazać się zbyt ostra dla naszego przewodu pokarmowego i pokaleczyć nas wewnętrznie. Jeśli poczujesz liść w ustach, natychmiast go wypluj! Pamiętaj, by usuwać liście laurowe z potraw, mogą one zrobić krzywdę tobie i bliskim.

Sponsorowane
dziecko w trakcie posiłku/ fot. LightFieldStudios, canva

Zobacz także:

Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    11 komentarze

    1. Jest to oczywiste że może skończyć się tragedią….grupa silnie zmotywowanych liści laurowych może zaatakować pożeracza rosołu i w afekcie zamordować…..

    Autor: Ola Zając

    Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
    Napisz do Oli