w ,

Dietetyk mówi, jaka kawa jest według niego najzdrowsza. Dasz wiarę, że nie chodzi o kawę mieloną?

Najzdrowsza kawa
Negative Space, Pexels

Jaką kawę pijesz na co dzień? A może nie pijesz żadnej? Nie od dziś wiemy, że ten wyjątkowy napój ma wiele właściwości prozdrowotnych. Zanieczyszczanie parzonki cukrem lub śmietanka skutecznie obniża jej działanie, jednak czy wiesz, że obróbka ziaren również wpływa na jakość napoju? Najzdrowsza kawa może nieco zaskoczyć!

Doktor Bartek Kulczyński, który prowadzi na platformie YouTube kanał o żywieniu, odpowiedział na nurtujące pytanie na temat kawy — która jest najzdrowsza? Odpowiedź może zaskoczyć, ale jego zdaniem najlepsza kawa pochodzi z zielonych, niepalonych owoców kawy.

Najzdrowsza kawa
pixabay

Ziarna, które nie zostały poddane procesowi prażenia mają w sobie więcej  kwasu chlorogenowego, który ma działanie przeciwutleniające oraz chemoprewencyjne. Co to tak właściwie oznacza? Substancje czynne wychwytują wolne rodniki, hamują powstawanie uszkodzeń w dna i przyczyniaja się do zahamowania rozwoju nowotworów.

Picie takiego naparu to same korzyści:

  • stabilizacja glukozy we krwi i zapobieganiu rozwoju cukrzycy,
  • zmniejszenie stanów zapalnych,
  • hamowanie odkładania tłuszczu,
  • poprawa odporności,
  • poprawa koncentracji i funkcji poznawczych,

Najzdrowsza kawa jaką możesz wypić!

Najzdrowsza kawa
zielone ziarna kawy/ fot. pixelshot

Przygotowanie zielonej kawy odbywa się inaczej niż tradycyjny sposób. Ziarna kawy (ok. 2-3 łyżeczki) należy rozdrobnić w moździerzu i dopiero wtedy wrzucić do młynka. Po zmieleniu zalewamy całość wodą o temperaturze 85 stopni Celsjusza, a następnie parzymy przez 5 minut. Będzie to najzdrowsza kawa, jaką piłaś w życiu!

Nie wolno przesadzać z napojem, gdyż w dalszym ciągu jest to kawa pełna kofeiny, a jej nadmiar nie nam nie służy!

Zobacz również:

  • Miniatura:
  • Negative Space, Pexels

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli