w ,

Czy muchomory czerwone są jadalne? Niebezpieczny trend

czy muchomory czerwone są jadalne
Sponsorowane

Od zawsze wpajano nam, że czerwona barwa grzyba to znak ostrzegawczy, który mówi głośno o tym, by go nie jeść! Ostatnio w internecie pojawiły się filmiki osób, które mówiły, że chcą zjeść ten niebezpieczny grzyb. Brzmi to jak żart, ale nim nie jest. Ten trend jest bardzo niebezpieczny i może się źle skończyć!

Obecnie w internecie panuje trend na zjadanie muchomorów czerwonych. W związku z tym instytucje państwowe apelują o zaprzestanie promowania trującego grzyba, gdyż skutki tego mogą być opłakane. W poście od doktorka_od_7_bolesci możemy przeczytać takie informacje:

Głównymi toksynami obecnymi w muchomorze czerwonym i, często z nim mylonym, muchomorem plamistym są: kwas ibotenowy ( panteryna, agaryna ), muscymol, muskazon i muskardyna. Grzyby te zawierają także cały wachlarz substancji aktywnych, między innymi kwas stizolobowy i stizolobinowy oraz kwasy aminodykarboksyetylotiopropanowe.  Substancje te mają wielokierunkowe działanie na organizm człowieka, co prowadzi do bardzo niejednorodnego obrazu zatrucia.

muchomor czerwony/ canva
Sponsorowane

Jak wygląda zatrucie muchomorem czerwonym?

Muchomor czerwony to grzyb bardzo charakterystyczny i ciężko go pomylić: ma czerwoną czapkę w białe kropki, biały trzon i nie ma zapachu. Grzyby można spotkać w lesie od sierpnia do listopada. Są trującymi grzybami i nie powinno się ich zbierać. Do głównych objawów zatrucia należą: biegunka, halucynacje, nudności, ból głowy i szybkie tętno.

Wybierając się na grzybobranie, bądźmy rozsądni i nie zbierajmy okazów, których nie znamy, a tym bardziej grzybów, które są trujące!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *