w , ,

Czym zastąpić cukier w wypiekach? Zdrowe zamienniki

czym zastąpić cukier
Sponsorowane

Dużo osób rezygnuje z używania cukru w codziennym życiu i o ile można zrezygnować ze słodzenia kawy, tak raczej nie wyobrażamy sobie niesłodzonego ciasta — czym zastąpić cukier? Zadajemy sobie to zasadnicze pytanie. Oczywiście można spróbować z typowymi syntetycznymi słodzikami dostępnymi w sklepie, ale chyba większość zdaje sobie sprawę, że nie jest to najzdrowsza opcja.

Oto kilka propozycji czym zastąpić cukier:

#1 Miód, czyli jeden z najzdrowszych słodzików dostępnych w każdym sklepie. Poza słodyczą dostaniemy w pakiecie trochę witamin.

miód/canva
Sponsorowane

#2 Daktyle lub karmel daktylowy. Brzmi egzotycznie i drogo, jednak nie taki diabeł straszny jak go malują. Karmel to po prostu ugotowane daktyle z dodatkiem wody. Mają słodki specyficzny smak. Będzie w nim trochę grudek, więc możemy go przecisnąć przez sito lub gazę.

ksylitol/canva

#3 Ksylitol, czyli cukier z brzozy. Jest idealny dla cukrzyków i nie powoduje próchnicy zębów.

#4 Syrop klonowy lub agawy, coraz bardziej popularne syropy w naszym kraju. Są wykonane z roślin, więc nie musimy się obawiać syntetycznych dodatków.

syrop klonowy/canva

Słodycze bez cukru też są możliwe! Zobacz te przepisy:

Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *