w ,

Domowy żurek z chrzanem. Łatwy przepis krok po kroku

Żurek z chrzanem

Żurek to bardzo ciekawa zupa, którą można modyfikować na wiele sposobów. Część osób je ją tylko w okresie wielkanocnym, gdzie podaje ją z największą starannością o każdy szczegół. W moim domu żurek był zupą dopasowaną się do sytuacji. W czasie świąt podawany z dużą ilością chrzanu i białej kiełbasy, a na co dzień już w lekko okrojonej wersji z dodatkiem chleba. Są i tacy co nie wyobrażają sobie żurku bez ziemniaków, ja wolę rzadkie zupy, więc pomijam ten krok, ale wy śmiało możecie je dodać.
To jaki żurek akurat jemy jest związane z regionem w jakim się wychowaliśmy. Różni się on wywarem na którym go zrobiono, dodatkiem boczku czy rodzajem kiełbasy. Nie zdziw się, jeśli zjesz kompletnie inny żurek na mazowszu niż na pomorzu.
Żurek z tego przepisu będzie dość ostry, więc jeśli nie lubisz tak mocnego smaku, dodaj mniej chrzanu i czosnku.
Czas całkowity 1 godz.
Czas przygotowywania 10 min.
Czas gotowania 50 min.

Sposób przygotowania

  • Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę oraz boczek. Podsmażamy lekko i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Bulion podgrzewamy i dorzucamy zawartość patelni, gotujemy przez 20 minut.
  • Po tym czasie kroimy kiełbasę na mniejsze kawałki i wrzucamy do bulionu, gotujemy kolejne 20 minut.
  • Dolej zakwas i gotuj kolejne 10 minut. Dodaj majeranek, starty chrzan, sól i pieprz.
  • Zupę ściągnij z ognia, odlej odrobinę wywaru do szklanki i zahartuj śmietankę. Dolej śmietanę i zamieszaj. Zupę podawaj pokrojonym ugotowanym jajkiem oraz świeżym chlebem.

Składniki

na 5 porcji

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Jeden komentarz

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli