w , ,

Dodaj majonez do zupy pomidorowej. Będzie bardziej aromatyczna

Zupa pomidorowa to klasyk klasyków, nie ma osoby, która jej nie jadła. Pewnie każdy z was ma już wypracowany swój sposób na pyszną pomidorówkę, najczęściej robioną z ostatnio podanego rosołu. Po internecie krąży ciekawy patent na dodawanie majonezu do zupy? Co on daje? A może to po prostu zbędny tłuszcz? Sprawdź!

Majonez do zupy?

Otóż majonez okazuję się świetnym dodatkiem do pomidorówki. Śmiało może zastąpić śmietanę, którą zabielamy zupę. Tłuszcz zawarty w majonezie jest dobrym nośnikiem smaku. Dodaj go na końcu gotowania, albo zmieszaj z mąką i wodą, które zagęszczą zupę.

Pomidorowa z majonezem

Pomidorowa jest na podium polskich zup, konkuruje jedynie z rosołem, ale i ten jest jej bliskim kuzynem. Pomidorówka może być kwaskowata bądź delikatna, z tym sekretnym dodatkiem wejdzie na wyższy poziom smaku.
W sezonie najlepiej robić zupę ze świeżych pomidorów, a latem używać tych z puszki, koncentratów lub własnych przetworów. Kolejnym ważnym dodatkiem będzie śmietana, która zabiela i zagęszcza zupę, a przy tym redukuje kwaskowatość.
Czas całkowity 50 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 30 min.

Sposób przygotowania

  • Obierz cebulę, pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj obraną i pokrojoną marchewkę oraz pietruszkę. Smaż wszystko cały czas mieszając.
  • Dodaj ziele angielskie, listek laurowy oraz około 1l wody. Gotuj na średnim ogniu aż warzywa zmiękną. Do zupy dodaj passate i koncentrat. Dopraw solą i pieprzem, a następnie gotuj ok. 5 minut.
  • Mąkę wsyp do miseczki, dodaj wodę i majonez, a następnie dokładnie wymieszaj. Wlej mieszankę do zupy i gotuj.
  • Skosztuj i dopraw, jeśli czujesz, że ma za mało soli. Podawaj gorącą z makaronem i natką pietruszki.

Składniki

na 4 porcje

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli