w

Łapię cię przeziębienie? Przygotuj rozgrzewającą zupę

Jesień to czas gdy a o przeziębienie wcale nie jest trudno. Zmiana pogody, niższa temperatura i przelotne opady deszczu sprawiają, że nasz organizm jest bardzo osłabiony. Kiedy czujesz, że coś Cię łapie, przygotuj rozgrzewającą zupę, tym razem nie będzie to rosół.

Może będziesz zdziwiona, ale chodzi o zupę chińską. Na wschodzie ludzie jadają ją jedynie podczas choroby, jest rozgrzewająca i działa wzmacniająco na nasz organizm. Zupa nosi nazwę „jajeczna”, co czyni ją odpowiednią dla tych, którzy unikają mięsa lub nie mogą go jeść. Niektórzy powiadają, że bije na głowę tradycyjny rosół.

Zupa chińska na przeziębienie

Zupa m postać wywaru z dodatkiem jajka, jest bardzo aromatyczna i rozgrzewająca. To zasługa pasty curry, imbiru oraz czosnku.
Czas całkowity 26 min.
Czas przygotowywania 10 min.
Czas gotowania 16 min.
zupa chińska na przeziębienie

Sposób przygotowania

  • Cebulę posiekaj na drobno i podsmaż na oliwie, aż się zeszkli. W tym czasie posiekaj czosnek i imbir i dorzuć do cebuli minutę przed końcem smażenia.
  • Do cebuli dodaj łyżeczkę curry i wymieszaj. Dolej bulion i dodaj odrobinę soli. Gotuj całość na małym ogniu.
  • Gdy zupa się gotuje, rozbij do miski 2 jajka i wymieszaj z pieprzem. Do bulionu dorzuć liście szpinaku.
  • Kiedy liście zmniejsza objętość, powoli dolewaj jajka, cały czas mieszając, nie przejmuj się powstawaniem grudek.
  • Ściągnij zupę z ognia i dosyp natkę pietruszki.

Składniki

na 4 porcje

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Jeden komentarz

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli