w ,

Pomysł na lekki obiad. Zupa krem z pieczarek nada się idealnie

lekki obiad
Mizina, Getty Images

Szukasz pomysłu na lekki obiad z dodatkiem pieczarek, które zalegają ci w lodówce? Może postawisz na kremową zupę? Cały proces przygotowania skraca się do zaledwie 20 minut!

Kiedy w lodówce pustka, a ty zastanawiasz się co zaserwować wygłodniałej rodzinie na obiad, z pomocą przychodzi zupa pieczarkowa. Krem z pieczarek jest niezwykle delikatny w smaku i nie powoduje przykrych dolegliwości żołądkowych. W przepisie nie używamy zasmażki, która powoduje uczucie ciężkości po zjedzeniu zupy. Wręcz przekonaniom ciężko stworzyć lekki obiad, który będzie smaczny i nasyci nas na kilka godzin!

Poza możliwością szybkiego przygotowania, danie ma zasadniczy atut! Ceny produktów użytych do wykonania obiadu nie przekracza kilku złotych za porcję. W dobie szalejącej inflacji musimy odmawiać sobie wielu produktów, gdyż ich cena znacznie przekracza nasz budżet. Jest to bardzo przykre zjawisko, które dotyka większą część społeczeństwa. Jeśli czekasz na wypłatę lub nie chcesz przepłacać za danie, ta zupa wydaje się tanią i dobrą opcją.

Zupa krem z pieczarek

Kremowa i pyszna zupa z dodatkiem pieczarek. Jeśli nie masz pomysłu na szybki obiad ta zupa powinna uratować sytuację!
Czas całkowity 25 min.
Czas przygotowywania 25 min.

Składniki

na 5 porcji

Sposób przygotowania

  • Przygotuj bulion, jeśli nie masz gotowego wywaru, użyj kostki rosołowej lub specjalnego koncentratu.
  • Pokrój ziemniaki oraz pieczarki. Wrzuć ziemniaki do wywaru i gotuj, aż będą miękkie. Pieczarki podsmaż na maśle i dorzuć do zupy. Odlej odrobinę bulionu do kubka i rozpuść w nim serek topiony oraz mąkę do zabielenia.
  • Do zupy dolewamy roztopiony serek z mąką. Wszystko mieszamy i zmniejszamy ogień.
  • Na koniec dopraw całość solą i pieprzem. Jeśli chcesz uzyskać kremową zupę, zblenduj całość i posyp pietruszką do ozdoby.
zupa pieczarkowa
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Pieczarki to genialne i aromatyczne grzyby, które można wykorzystać na wiele sposobów. Ja najczęściej dodaje je do sosów i mięsa. Jeśli chcesz stworzyć coś nowego, zastanów się na genialną zupą krem!

Przepis Ci się spodobał? Mamy ich więcej!

  • Miniatura:
  • Mizina, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli