w

Jak zrobić aksamitne purée ziemniaczane? Ugniatanie nie wystarczy

purée ziemniaczane

W naszym otoczeniu istnieją dwie grupy ludzi i ich preferencje dotyczące ziemniaków, jedni wolą całe kawałki warzywa, inni wolą purée ziemniaczane. Pierwsza opcja jest bardzo domyślna, gdyż po ugotowaniu ziemniaków na wodzie są praktycznie gotowe, tak z drugą jest więcej zabawy. Sprawdź jak wyczarować aksamitne purée bez grudek!

Dobre purée ziemniaczane ma swój mały sekret

Najłatwiejszą drogą do przygotowania tego dodatku obiadowego jest rozgniecenie kartofli przy pomocy tłuczka. Nie mówimy, że jest to zła opcja, jednak takim sposobem nie uzyskamy kremowej i nieco rzadszej konsystencji. By ziemniaki uzyskały pożądany efekt, trzeba do nich dorzucić sporą ilość masła i odrobinę śmietanki.

Puree ziemniaczane

Przepis na aksamitne ziemniaczki jest prosty i nie zajmuje wiele czasu, warto go wykonać przy najbliższej okazji.
Czas całkowity 45 min.
Czas przygotowywania 10 min.
Czas gotowania 35 min.
purée ziemniaczane

Sposób przygotowania

  • Ziemniaki podzielone na kawałki ugotuj do miękkości na osolonej wodzie. Odcedź wodę i dorzuć masło, kiedy całość jest jeszcze gorąca. Zacznij ugniatać ziemniaki i dolej śmietankę. Ugniataj całość do połączenia, jeśli wyczuwasz jakieś grudki, możesz przetrzeć purée przez grube sito.

Składniki

na 5 porcji

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli