w

Pierożki z chleba tostowego na słodko. Przekąska dla łasuchów

Tostowe pierożki to genialny pomysł na słodką przekąskę. Możesz użyć do nich czerstwego chleba, gdyż w czasie obróbki stanie się on niezwykle miękki ze chrupiącą skórką. Nadzienie pierożków zależy jedynie od twojej fantazji i upodobań!

Pierożki tostowe

Podczas przygotowywania pierożków nie ubrudzimy rąk, gdyż nie będzie standardowego ciasta, a chleb tostowy. Jeśli nie masz chleba tostowego, nada się również czerstwe pieczywo, które zalega ci w szafce. Jako nadzienia użyj ulubionych dodatków, my proponujemy krem czekoladowy i borówki.
Czas całkowity 20 min.
Czas przygotowywania 10 min.
Czas gotowania 10 min.

Sposób przygotowania

  • Do miseczki wbij jajka i dodaj mleko. Wszystko wymieszaj trzepaczką.
  • Kromki chleba namaczaj w jajku, namoczone kawałki ułóż na blacie i dodaj słodkie dodatki. Zegnij kromki na pół i wykrawaj półkola szklanką. Brzegi powinny się połączyć.
  • Wrzuć na patelnię z rozpuszczonym masłem i delikatnie podsmażaj aż będą rumiane.
  • Pierożki możesz posypać cukrem pudrem lub polać syropem klonowym.

Składniki

na 2 porcje

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      2 komentarzy

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli