w ,

Wątróbka z grilla. Będzie konkurencją dla karkówki

Wątróbka z grilla? Wielu powie, że to szaleństwo, ale prawda jest taka, że na grillu można upiec absolutnie wszystko, więc czemu by nie wątróbkę? Jeśli ją odpowiednio zamarynujesz, będzie pysznym kąskiem i może konkurować z najlepszym grillowym daniem – karkówką!

Inne przysmaki z grilla:

Wątróbka z grilla

Pewnie znasz wątróbkę jedynie w duszonej wersji, taką z sosem i cebulką. Ta z grilla jest równie soczysta i miękka, a dymny aromat jedynie podkręci smak. Jak to na grillu bywa, najważniejszym składnikiem jest marynata. W tym przepisie bardzo istotne jest dodanie soku z cytryny, który zmiękczy włókna wątróbki i sprawi, że będzie rozpływać się w ustach.
Czas całkowity 50 min.
Czas przygotowywania 40 min.
Czas gotowania 10 min.

Sposób przygotowania

  • Wątróbkę umyj, oczyść i osusz.
  • Przygotuj marynatę do mięsa: przez praskę przeciśnij czosnek i wrzuć go do miski, dolej oliwy, soku z cytryny, dosyp paprykę, sól i pieprz.
  • Wątróbkę natrzyj marynatą i odstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmij i odstaw na 20 min by się ogrzała i wrzuć na ruszt. Kontroluj pieczenie wątróbki. Możesz przygotować dodatkową cebulkę na patelni i polać nią gotową wątróbkę.

Składniki

na 4 porcje

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Jeden komentarz

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli