w

Rożki z tortilli po meksykańsku

Rożki z tortilli będą genialną imprezową przekąską na wieczór lub obiad w meksykańskim stylu. Możesz wykorzystać swoje ulubione mięso i dodatki, my wybraliśmy połączenie mielonej wołowiny z wieprzowiną.

Kolorowe danie z mnóstwem smaku i aromatu. Jest bardzo proste w przygotowaniu i świetnie nada się jako imprezowa przekąska. Jeśli jesteś fanem chilli con carne, to musisz wypróbować ten przepis!

Rożki z nadzieniem meksykańskim

Podawaj z sosem chili a nikt nie będzie się w stanie oprzeć twojemu daniu!
Czas całkowity 50 min.
Czas przygotowywania 40 min.
Czas gotowania 10 min.
rożki z tortilli

Sposób przygotowania

  • Na patelni podsmażamy cebulkę, dodajemy starty czosnek i mięso mielone. Dokładnie podsmażamy całość, dodajemy bulion i przecier pomidorowy. Smażymy, aż uzyskamy pożądaną konsystencję.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180*C, placki tortilli przekrawamy na pół. Wszystkie dodatki kroimy, ser ścieramy na tarce.
  • Na środku placka tortilli dodajemy łyżkę sosu, szczyptę sera i dodatki. Zawijamy w rulonik i układamy na blaszce do pieczenia.
  • Rożki pieczemy 10 minut.
  • Do przekąski robimy ostry sos pomidorowy. W garnku podgrzewamy oliwę z tartym czosnkiem, kiedy zaczyna być rumiany, dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. W międzyczasie dorzucamy papryczkę chilli i podgrzewamy całość na gazie przez 5 minut.

Składniki

na 8 rożków

sos mięsny:

sos pomidorowy:

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli