w

3 składniki i delikatny sos — surówka do obiadu gotowa

surówka do obiadu
Getty Images pro

Surówka to w przeciętnym obiedzie aż 1/3 posiłku i najczęściej jedyne źródło witamin na talerzu. Najczęściej nie mamy ochoty myśleć nad tym, jakie warzywa będą uzupełniać się nawzajem, więc warto postawić na pewne klasyki, które nigdy się nie nudzą. Jednym z nich jest surówka z pora, którą każdy z nas uwielbia i genialnie pasuje do każdego obiadu!

Z reguły jest tak, że czym prostsze danie, tym więcej osób będzie smakować. Podobnie jest z surówkami do obiadu, powinny zawierać kilka składników, by nie zdominowały reszty produktów na talerzu.

Surówka z pora

Nieco odświeżona wersja tradycyjnej surówki z pora, którą każdy z nas bardzo dobrze zna. Sekretem jest delikatny sos, który łączy wszystkie składniki w całość.
Czas całkowity 20 min.
Czas przygotowywania 20 min.

Składniki

na 6 porcji

Sposób przygotowania

  • Pora myjemy i ścieramy na tarce lub siekamy drobno. Następnie posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut, by stał się miękki. Następnie płuczemy całość pod bieżącą wodą, by pozbyć się nadmiaru soli i osuszamy warzywo.
  • Marchewkę oraz jabłko ścieramy na tarce i dorzucamy do pora.
  • W misce robimy sos: łączymy majonez i jogurt, dolewamy sok z połówki cytryny i dosypujemy sól i pieprz.
  • Warzywa zalewamy sosem i mieszamy do połączenia. Podajemy zaraz po wykonaniu.
Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )

Całość przygotowania zajmie ci kilka minut, a sałatka będzie naprawdę pyszna. Jeśli chcesz, by miała jeszcze wyraźniejszy smak, dodaj posiekany szczypiorek. Będzie dobrze się komponował ze smakiem pora. Surówka do obiadu to ważna sprawa, nie zapominaj o niej!

Zobacz również:

  • Miniatura:
  • Getty Images pro

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    3 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli