w

Suflet cytrynowy krok po kroku

Suflet cytrynowy

Prosty deser z wilgotnym wnętrzem i chrupką skorupką? Taki właśnie jest suflet! Najbardziej znana wersja to ta czekoladowa, z płynnym wnętrzem, ale dziś przedstawimy przepis na bardziej orzeźwiającą wersję z cytryną.
Jeśli nie masz specjalnych kokilek, wystarczy porcelanowa filiżanka, którą będziesz mogła wstawić do piekarnika.
Czas całkowity 40 min.
Czas przygotowywania 15 min.
Czas gotowania 25 min.

Sposób przygotowania

  • W garnuszku rozgrzej masło, dodaj mąkę i wymieszaj. Następnie wlej mleko, esencję waniliową i mieszaj trzepaczką, aż całość zgęstnieje i ściągnij z gazu. Do ostudzonej masy dodaj żółtka, sok z cytryny oraz skórkę. Dokładnie wymieszaj całość.
  • W misce ubij sztywną pianę, dodaj cukier i wymieszaj do rozpuszczenia. Masę jajeczną wymieszaj z białkami, rób to szpatułką nie mikserem. Ważne by masa była nadal puszysta.
  • Do foremek wlej ciasto, zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od brzegu. Piecz w 190*C przez 10 minut i później zwiększ temperaturę do 210 stopni na 10-15 minut.

Składniki

na 2 sztuki

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Jeden komentarz

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli