w

Dżem malinowy z imbirem

Dżem malinowy z imbirem

Szukasz inspiracji na zimowy dżem z malin, tak by był ciekawy w smaku? Jeśli pokusisz się o dodane imbiru, produkt nabierze korzennego aromatu i stanie się niezwykle orzeźwiający. Warto przygotować kilka słoików tego ciekawego przetworu, będzie współgrał z zimowymi wypiekami w naszym domu.
Czas całkowity 3 godz. 20 min.
Czas przygotowywania 3 godz.
Czas gotowania 20 min.

Sposób przygotowania

  • Maliny zasypujemy połowa cukru i pozostawiamy na 3 godziny, by puściły sok. Po tym czasie dodajemy pół korzenia imbiru w plasterkach i gotujemy owoce. Gdy owoce się zagotują, przelewamy całość przez sito, aby oddzielić owoce od soku. Gorące maliny przecieramy przez sito.
  • Na tarce o małych oczkach ścieramy resztę imbiru i dorzucamy do rozgniecionych malin. Dosypujemy resztę cukru i podgrzewamy na średnim ogniu przez 5 minut. Pamiętamy o ciągłym mieszaniu.
  • Gorący dżem przelewamy do słoiczków. Szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Słoiczki nakrywamy grubym ręcznikiem i pozostawiamy do wystudzenia.
Odcedzony sok możemy zagotować i wlać do butelek. Będzie dobrym dodatkiem do herbaty w zimowe dni.

Składniki

na 5 słoików

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Jeden komentarz

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli