Spis treści
Gołąbki w sosie to klasyk polskiej kuchni, jedni preferują jedynie grzybowy, inni pomidorowy, są nawet tacy, co wcinają je z ketchupem! Takiego przepisu jak dziś, raczej nie widzieliście! Sos z żurku podbije wasze serca.
Wystarczy, że przygotujesz swój ulubiony żurek, dodasz trochę śmietany i uzbroisz się w cierpliwość, a danie odwdzięczy ci się smakiem.
Gołąbki z sosem z żurku
Sposób przygotowania
- Kapustę obierz z zewnętrznych liści, wstaw do garnka z gotującą się woda i rozdzielaj sparzone liście i wytnij z nich twarde części.
- Przygotuj farsz do gołąbków, cebulę zeszklij na oleju, a ryż ugotuj według zaleceń producenta. Odstaw składniki na bok by przestygły. Do mięsa dodaj uprzednio przygotowane składniki, dodaj sól, pieprz i majeranem, a następnie wyrób masę ręką.
- Nałóż odrobinę farszu na liść kapusty i zawiń gołąbka. Weź naczynie żaroodporne i wyłóż je liśćmi kapusty, ułóż gołąbki. Całość zalej 2 litrami wody, zmieszanych z zakwasem na żurek. Wstaw naczynie do piekarnika na 190*C na 2 godziny. Gołąbki podawaj z wytworzonym sosem z żurku.
Składniki
na 5 porcje
- 1 główka kapusta
- 500 g mięso wieprzowe z łopatki
- 2 szklanki zakwas na żurek
- 1 woreczek ryż
- 1 cebula
- 2 łyżka majeranek
- 1 szklanka śmietana 30%
- koper