w

Gołąbki w sosie z żurku. Takiego połączenia nie widzieliście!

Gołąbki w sosie to klasyk polskiej kuchni, jedni preferują jedynie grzybowy, inni pomidorowy, są nawet tacy, co wcinają je z ketchupem! Takiego przepisu jak dziś, raczej nie widzieliście! Sos z żurku podbije wasze serca.

Wystarczy, że przygotujesz swój ulubiony żurek, dodasz trochę śmietany i uzbroisz się w cierpliwość, a danie odwdzięczy ci się smakiem.

Gołąbki z sosem z żurku

Gołąbki z tego przepisu są banalne w wykonaniu i nie mają w sobie zbyt wielu składników, ale sos z żurku nadaje im specjalnego aromatu i lekkiej kwaskowatości.
Czas całkowity 3 godz.
Czas przygotowywania 1 godz.
Czas gotowania 2 godz.
gołabki

Sposób przygotowania

  • Kapustę obierz z zewnętrznych liści, wstaw do garnka z gotującą się woda i rozdzielaj sparzone liście i wytnij z nich twarde części.
  • Przygotuj farsz do gołąbków, cebulę zeszklij na oleju, a ryż ugotuj według zaleceń producenta. Odstaw składniki na bok by przestygły. Do mięsa dodaj uprzednio przygotowane składniki, dodaj sól, pieprz i majeranem, a następnie wyrób masę ręką.
  • Nałóż odrobinę farszu na liść kapusty i zawiń gołąbka. Weź naczynie żaroodporne i wyłóż je liśćmi kapusty, ułóż gołąbki. Całość zalej 2 litrami wody, zmieszanych z zakwasem na żurek. Wstaw naczynie do piekarnika na 190*C na 2 godziny. Gołąbki podawaj z wytworzonym sosem z żurku.

Składniki

na 5 porcje

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli