w

Sos kurkowy do słoików. Będziesz mieć gotowca pod ręką

Aromatyczny i kremowy sos kurkowy będzie dodatkiem do mięs, ziemniaków czy kaszy. Kurki można dostać w każdym większym sklepie lub warto się wybrać na grzyby z rodziną. Po sezonie będziemy mieć zapas sosu w spiżarni.

Wekowanie to inaczej zamknięcie w słoiku darów jesieni i lata. Choć mogłoby się wydawać, że w słoikach znajdziemy jedynie owoce i warzyw, to można się pokusić o zamarynowanie grzybów z ostatnich zbiorów.

Sos grzybowy

Jeśli nie masz wystarczającej liczby kurek, zmieszaj ją z innymi grzybami leśnymi.
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 10 min.
Czas gotowania 20 min.
sos kurkowy

Sposób przygotowania

  • Grzyby umyj i pokrój na drobne kawałki. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dorzuć pokrojone grzyby i smaż 4-5 minut. Dolej wino i podgrzewaj ok. 3 minuty, następnie wlej bulion i zostaw całość 5 minut na średnim ogniu, aż całość się zagotuje. Możesz zagęścić sos mąką, ale nie używaj śmietany, sprawi, że słoiki się zepsują.
  • Gorący sos przelewamy do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcamy. Wstawiamy słoiki do garnka z wyłożonym dnem ścierką, zalewamy wodą i pasteryzujemy we wrzątku ok. 8 minut.
. Kiedy będziesz go podawać w przyszłości, zabiel go śmietaną i dodaj natkę pietruszki.

Składniki

na 3 słoiki

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Zobacz przepis na leśne grzyby w solance!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli