w

Brokuł w serowej panierce. Słona przekąska na wieczór

Pieczony brokuł w serowej panierce

Gotowany brokuł to przysmak wielu osób, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by go lekko podrasować i zrobić pyszną przekąskę dla całej rodziny. Potrzebujesz zaledwie kilku produktów do panierki, oraz tartego sera. Brokuła będziesz piec w piekarniku, więc przekąska nie będzie zawierała zbędnego tłuszczu.
Podawaj całość z sosem islandzkim, który jest na bazie skyru, czosnku, pietruszki oraz koperku. Gwarantujemy, że przekąska zniknie w mgnieniu oka!
Czas całkowity 40 min.
Czas przygotowywania 15 min.
Czas gotowania 25 min.

Sposób przygotowania

  • Brokuł podziel na małe różyczki, na talerzu wymieszaj jajko z mlekiem, solą, pieprzem i mieloną papryką. Na drugim talerzyku wysyp bułkę tartą i tarty ser żółty. Maczaj różyczki w jajku, a następnie w bułce z serem. Wyłóż całość na blaszkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C na 25 minut.
  • W czasie gdy brokuł będzie się piekł, zrób sos. Do miseczki dodaj jogurt i wymieszaj go kolejno ze wszystkimi składnikami.
Jeśli wolisz ostrzejszą wersję, dodaj więcej czosnku.
Jeśli nie masz świeżego brokuła, użyj mrożonego. Musisz go rozmrozić i dobrze osuszyć przed panierowaniem.

Składniki

na 5 porcji

sos czosnkowo- ziołowy:

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      2 komentarzy

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli