w ,

Sernik à la jajko sadzone. Na Wielkanoc jak znalazł

Sernik à la jajko sadzone
darius Dzinnik, / 500px, Getty Images

Sernik à la jajko sadzone jest niezwykle efektownym ciastem na świątecznym stole. Nie trzeba go piec, nic nam nie opadnie i mamy pewność, że ciasto zawsze wyjdzie. Nie powiecie, że jest jakieś ciasto, które będzie bardziej pasować do klimatu Wielkanocy!

Do zrobienia sernika potrzebujesz zaledwie kilku składników! Ser można samodzielnie zmielić lub kupić gotowy twarożek w wiaderku, zaoszczędzi to nasz cenny czas, którego jak zwykle nam brakuje. Jako „żółtko” posłużą nam puszkowane brzoskwinie w syropie, który przerobimy na pyszną galaretkę.

Uważaj, kiedy postawisz ciasto na stole, ktoś może je pomylić z jajkiem z patelni! Goście będą mieli niezłe zaskoczenie gdy wyczują ser i brzoskwinie.

Sernik à la jajko sadzone

W naszym kraju przyrządzanie sernika na święta jest niczym tradycja — każdy go robi! Mimo że przepisy są do siebie zbliżone, to każdy sernik smakuje inaczej.

Jeśli jeszcze nigdy nie robiłaś sernika, zacznij od takiego na zimno, który jest znacznie łatwiejszy w przygotowaniu niż pieczony sernik. Ten drugi lubi być kapryśny jeśli chodzi o temperatury i bardzo łatwo opada, przez co można się zrazić przy pierwszej próbie przygotowania.

Sernik z brzoskwiniami

Lubisz jajka sadzone? Co powiesz na ciasto, które do złudzenia przypomina nasz śniadaniowy przysmak.
Czas całkowity 4 godz. 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.
4 godz.

Składniki

na 12 kawałków

Sposób przygotowania

  • Blaszkę na biszkopta wykładamy papierem i układamy spód z herbatników.
  • Otwieramy brzoskwinie i odlewamy cały syrop do małego garnka, a następnie podgrzewamy na małym ogniu, dosypujemy żelatynę i mieszamy, aż wszystkie grudki się rozpuszczą.
  • Ser z wiaderka ląduje w dużej misce, mieszamy go mikserem i dolewamy syrop brzoskwiniowy z żelatyną oraz dosypujemy cukier. Masę wylewamy na herbatniki. W równych odstępach układamy połówki brzoskwiń, wypukłą stroną do góry, a później delikatnie wciskamy owoce w ser.
  • Wstaw sernik na dwie godziny do lodówki do stężenia. W międzyczasie rozpuść galaretkę w letniej wodzie (wrzątek zabija żelatynę) i rozmieszaj, aż nie będzie żadnych grudek.
  • Wyciągnij sernik, zalej go galaretką i ponownie wstaw do lodówki na dwie godziny, aż galaretka stężeje.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Za sernik najlepiej zabrać się dzień wcześniej, gdy składniki dobrze stężeją w lodówce. Ciasto pokrój na równe kwadraty, by „żółtko” było w centrum i przypominało jajko.

  • Miniatura:
  • darius Dzinnik, / 500px, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli