w

Surówka Colesław w odświeżonym wydaniu

Surówka Colesław to jedna z najpopularniejszych surówek znanych na całym świecie. Wersja z białą kapustą jest pyszna, ale może nudzić po długim czasie. W dzisiejszym przepisie znajdziesz jej odświeżoną wersje tego przysmaku.

Zamiast białej kapusty, użyj kalafiora! Będzie przyjemnie chrupał i idealnie wpasuje się do sałatki. Domownicy będą zadowoleni! Sałatkę możesz podawać do każdego rodzaju mięs, będzie solidną porcją warzyw do obiadu.

Surówka Colesław

Kalafiorowy Colesław to miła odmiana na naszym talerzu! Warto eksperymentować w kuchni i łączyć różne składniki, które na pozór nie pasują do siebie.
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.
surówka colesław

Sposób przygotowania

  • Kalafiora myjemy i usuwamy twardy trzon, dzielimy na mniejsze różyczki i ścieramy na tarce. Marchewkę myjemy i również ścieramy, a następnie łączymy z kalafiorem. Całość doprawiamy solą i ostawiamy na bok na 20 minut.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do kalafiora i marchwi.
  • W misce łączymy sok z jednej cytryny i 6 łyżek majonezu, dodajemy pieprz i zalewamy sałatkę sosem. Mieszamy i pozostawiamy na godzinę, by smaki się połączyły.

Składniki

na 5 porcji

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      2 komentarzy

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli