w

Najprostszy przepis na sałatę z ogórków do słoika

Sałata z ogórków do słoika

Trwa sezon na ogórki gruntowe a my szalejemy z ich użyciem. Zużywamy je na bieżąco jako dodatek do wielu dań, ale nie zapominamy o przetworach na zimę, które często ratują naszą skórę. Sałatka z ogórków w zalewie z octu i przypraw to zimowy niezbędnik. Sałatka jest prosta w wykonaniu i nikt nie powinien mieć problemu z jej przygotowaniem.
Zalewa do ogórków ma dodatek kurkumy, dlatego jest promiennie złocista i nadaje ciekawego smaku. Nie trzeba spędzać wiele czasu w kuchni, by stworzyć tę ciekawą sałatkę.
Czas całkowity 2 godz. 40 min.
Czas przygotowywania 2 godz. 20 min.
Czas gotowania 20 min.

Sposób przygotowania

  • Ogórki i marchewkę poszatkuj na plasterki, paprykę pokrój w paski, a cebule w piórka.
  • Litr wody wymieszaj solą i wrzuć warzywa do roztworu na 2 godziny.
  • Odlej wodę z warzyw, a te wrzuć do słoików.
  • Weź garnek i wrzuć wszystkie przyprawy, a następnie wlej wodę. Zagotuj.
  • Zalej słoiki z sałatą i mocno zakręć. Duży garnek wyłóż ścierką i włóż słoiki, a całość zalej ciepłą wodą. Zagotuj całość i zostaw na 10 min w wodzie. Ostrożnie wyjmij słoiki i postaw do góry dnem. Czekaj aż wystygną i odstaw do spiżarni.

Składniki

na 5 słoików

zalewa

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Jeden komentarz

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli