w

Jak przygotować smardze, by były idealnym dodatkiem do obiadu?

Jak przygotować smardze
Mirage Gourgurand, Getty Images

Byłaś w lesie, a twój koszyk pęka w obfite smardze, ale nie masz pojęcia jak je przygotować? Otóż ten interesujący grzyb zyskał ostatnio na popularności, a ludzie hucznie wyruszyli na poszukiwania przysmaku. W końcu mówi się, że za kilogram przysmaku można zapłacić nawet kilkaset złotych.

Smardze to wiosenne grzyby, które mają bardzo ciekawy kształt czapki przypominający plaster miodu. Mówi się o nich „polskie trufle”, bo ich cena jest równie wysoka co tych luksusowych grzybów, które ludzie uważają za afrodyzjak. Choć ich wygląd średnio zachęca, to warto pozbierać takie grzyby, a następnie przygotować z nich coś pysznego. Ich sezon jest dość krótki, zazwyczaj przypada na okres kwietnia i maja, więc nie ma czasu na zwlekanie!

Jak przygotować smardze
Jello5700, Getty Images Signature

Smardze występują rzadko w naszych lasach, dlatego trzeba być wyjątkowym szczęściarzem, by się na nie natknąć podczas przechadzki po lesie. Smardze lubią wilgotne podłoża, więc powinnaś ich szukać nad potokami i stawami.

Jeśli już uda Ci się podbierać grzyby, musisz się zabrać za ich obróbkę. Grzyby bardzo szybko więdną i stają się niesmaczne. Smardze trzeba poddać obróbce cieplnej — surowe grzyby są trujące.

Risotto ze Smardzami

Ryż ze smardzami jest równie smaczny co tradycyjne risotto na borowikach.
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.

Składniki

na 4 porcje

Sposób przygotowania

  • Zacznij od posiekania cebulki w drobną kostkę, wrzuć ją na patelnię i podsmaż na złoty kolor. Dosyp ryż i podprażaj na patelni przez kilka minut, następnie dolej trochę bulion i pozwól, by cały ryż wchłonął płyn.
  • Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek i poszatkowane grzyby. Dolej porcję bulionu i dalej duś pod przykryciem, aż ziarenka wciągną cały płyn. Od czasu do czasu mieszaj, by risotto nie przywarło do garnka. Robimy tak, dopóki nie skończy nam się bulion i ryż stanie się miękki.
  • Tuż przed podaniem posyp ryż tartym parmezanem.
Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )

Już wiesz, jak przygotować smardze w domowych warunkach. Możesz je dorzucić do zupy, makaronu lub sosu, a w dalszym ciągu będą zachwycać smakiem. Czy istnieje bardziej imponujący grzyb niż ten powyższy?

  • Miniatura:
  • Mirage Gourgurand, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli