w ,

Focaccia z rozmarynem i pomidorkami koktajlowymi

Focaccia to aromatyczny chlebek stanowiący dobrą alternatywę dla pizzy. Można podawać ją z deską serów, sosami, hummusem czy oliwą z oliwek. Jest płaska, ale nie sucha i twarda. W przepisie zachowuje się idealną proporcję pulchności ciasta.

Focaccia

Idealna przystawka, przekąska i kolacja w jednym? Tak, focaccia spełnia każde z kryteriów! Jest puszysta i sycąca, a w połączeniu z ulubionymi ziołami zwala z nóg!
Czas całkowity 2 godz. 45 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 25 min.
2 godz.

Sposób przygotowania

  • Musisz zacząć od zaczynu. Wszystkie składniki na zaczyn umieść w dużej misce. Całość ucieraj do połączenia składników, przykryj i zostaw na 20 minut w ciepłym miejscu. Zaczyn powinien być bardzo pulchny.
  • Gdy zaczyn jest gotowy zabieramy się za ciasto. Do dużej miski wsyp mąkę, sól, ciepłą wodę, oliwę z oliwek i zaczyn.
  • Całość wymieszaj drewnianą łyżką, następnie w zależności od twojego sprzętu umieść ciasto w mikserze z hakami do wyrabiania ciasta albo zrób to ręcznie. Ciasto będzie luźne i klejące.
  • Ciasto owiń folią i odstaw do wyrastania na godzinę w ciepłe miejsce.
  • Formę wysmaruj oliwą z oliwek, przenieś ciasto do formy i rozłóż je na płasko.
  • Odstaw formę na 30 minut, po tym zasie skrop wszystko oliwą i posyp rozmarynem. Zrób palcem wgłębienia i powbijaj pomidorki, możesz oprószyć całość solą.

Składniki

na 8 porcji

zaczyn

ciasto

dodatki

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli