w ,

Obiad za 30 złotych dla całej rodziny?! Pyszna zupa meksykańska z mięsem

Kiedy mamy 30 złotych pod ręką ciężko nam wyobrazić sobie inny obiad niż makaron z sosem ze słoika. Okazuje się, że ta kwota wystarczy na zrobienie pysznej zupy, która napełni nasz brzuch na resztę dnia.

Zupa meksykańska może być podawana z waszymi ulubionymi dodatkami. Mięso, jakiego użyjesz, może być dowolne, w tym przepisie pokusiliśmy się o dodanie wieprzowiny. Jeśli lubisz pikantne dania, warto pokusić się o dodanie odrobiny ostrej papryki, podkręci smak i doda charakteru zupie.

zupa meksykańska

Zupa jest aromatyczna i rozgrzewająca. Warzywa i dodatki są zależne tylko od nas, można je dowolnie zamieniać.
Czas całkowity 40 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 20 min.
zupa meksykańska z mięsem

Sposób przygotowania

  • Podsmażamy pokrojoną cebulę na patelni. Mięso mielone wrzucamy na patelnię i smażymy, aż straci różowy kolor. Doprawiamy solą i przyprawą do dań meksykańskich.
  • Do dużego garnka wrzucamy zawartość wszystkich puszek, łącznie z zalewami.
  • W litrze gorącej wody rozpuszczamy kostki rosołowe i dolewamy do warzyw w garnku. Dorzucamy ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Całość gotujemy na małym ogniu. Dodajemy koncentrat pomidorowy, rozgnieciony czosnek, zioła prowansalskie i mieszamy z zupą. Na sam koniec dorzucamy mięso i gotujemy jeszcze jakieś 5 minut. Podajemy z natką pietruszki.
Ocena:
(głosy: 4 )

Zobacz również przepis na:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli