w

Pulpeciki w sosie musztardowym. Szwedzi kochają ten przepis

Pulpety po w sosie musztardowym

Delikatne pulpeciki obtoczone jasnym musztardowym sosem to przysmak pochodzący ze skandynawskich stron. Dodaj o nich pieczarki oraz świeże ziemniaki, a gwarantuje że nikt się nie oprze.
W przepisie użyto mieszanki wołowiny i wieprzowiny, ale ty możesz skorzystać z jednego rodzaju mięsa lub, zrobić inne proporcje według swojego gustu.
Czas całkowity 1 godz. 20 min.
Czas przygotowywania 1 godz.
Czas gotowania 20 min.

Sposób przygotowania

  • Umieść w misce oba rodzaje mięsa, jajka, przyprawy, cebulę oraz mleko. Zmieszaj i wyrób składniki rękoma. Kiedy konsystencja będzie jednolita, zacznij formować kulki. Układaj je na talerzu i wstaw do lodówki na 30 minut.
  • Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż mięsne kuleczki, obracając je na każdą stronę aż się zarumienią.
  • Smaż całość około 5 minut. Wrzuć kulki do naczynia żaroodpornego i odstaw na bok.
  • Przygotuj sos. W garnku rozpuść masło i dodaj mąkę. Wymieszaj dokładnie, by nie było żadnych grudek.
  • Do zasmażki dolej wcześniej przygotowany bulion. Dobrze wymieszaj całość.
  • Wlej śmietankę, musztardę oraz sos Worcestershire, dopraw solą i pieprzem. Gotuj aż sos zgęstnieje.
  • Pieczarki pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na patelni, dorzuć całość do sosu.
  • Zalej pulpeciki sosem i posyp serem. Zapiekaj pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 20 minut.

Składniki

na 4 porcje

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli