w ,

Babka z tym tajnym składnikiem dosłownie rozpływa się w ustach!

babka
diogoppr, Getty Images

Domowej roboty babka to sprawdzony patent na pyszny deser na każdą okazję. Dziś zdradzę Ci, jak przygotować ją z nietypowym składnikiem. Jakim? Tego wszystkiego dowiesz się, już za moment!

Babka to chyba jedno z najbardziej popularnych wypieków w naszym kraju. I choć zazwyczaj kojarzy się nam z Wielkanocą, nic nie stoi na przeszkodzie, aby piec ją przez cały rok. A, że pomysłów i inspiracji jest cała masa, ciasto to nigdy nam się nie znudzi.

Jeśli chodzi o wypieki, myślałam, że wiem już o nich całkiem sporo i nic mnie nie zaskoczy. Jak się jednak okazało ostatnio, wcale tak nie jest. Podczas wizyty u siostry, zostałam poczęstowana właśnie domowej roboty babką. I w pewnej chwili, kiedy zachwycałam się smakiem i puszystością jej ciasta, siostra powiedziała mi, że dodała do składników majonez.

Tak, dobrze czytasz majonez. Początkowo byłam w zupełnym szoku, bo jak do jakiegokolwiek wypieku można dodać majonez? I po co? Jesteś ciekawa? Zaraz wszytko stanie się jasne!

Babka majonezowa – co w sobie ma?

Moja siostra wyśniła mi, że warto dodać majonez do ciasta na babkę z kilku powodów. Po pierwsze, dzięki temu składnikowi ciasto jest mega puszyste. Po drugie, jest idealnie wilgotne – co jest bardzo ważne w przypadku perfekcyjnej babki. Bo nie ma w końcu nic gorszego niż przesuszony wypiek, który po prostu nie jest smaczny. A po trzecie, babka z dodatkiem majonezu jest mega mięciutka i dosłownie rozpływa się w ustach! Co więcej, w takiej formie zachowa świeżość na dłużej.

Jak sama widzisz, korzyści jest naprawdę wiele, dlatego warto dodać majonez do ciasta na babkę. Tym bardziej, że jego smak nie jest w ogóle wyczuwalny w domowym wypieku.

Babka majonezowa

Idealnie miękka, puszysta i wilgotna jednocześnie! Po prostu palce lizać 🙂

Składniki

na 10 porcji

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpocznij od ubicia jajek z cukrem. Pamiętaj, rób to stopniowo. W trakcie ubijania cukier powinien całkowicie się rozpuścić.
  • W osobnej misce połącz produkty suche, a mianowicie: dwa rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia.
  • Powstałą mieszankę przesiej przez sitko, dzięki czemu wypiek będzie jeszcze bardziej puszysty.
  • Do ubitych jajek z cukrem dodaj mieszankę mąk z proszkiem do pieczenia.
  • Na koniec dodaj majonez i połącz w jednolitą mieszankę wszystkie składniki.
  • Powstałe ciasto przelej do formy na babkę i piecz prze 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Po upieczeniu udekoruj cukrem pudrem, polewą czekoladową lub lukrem domowej roboty.
  • Smacznego!
babka
Zobacz
Ocena:
(głosy: 13 )

Zobacz także: Ciasto z trzech składników! Awaryjny wypiek, który smakuje niczym chmurka

  • Miniatura:
  • diogoppr, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani