w

Golonka po bawarsku. Magda Gessler robi ją w ten sposób

Kupienie dobrej golonki to nie lada wyczyn. Często spotykamy się z gumowatym mięsem, którego nie lubi nikt. Magda Gessler wykorzystała przepis prosto z Bawarii, by już raz na zawsze pozbyć się przykrego doświadczenia związanego ze źle przygotowanym mięsem. Ta z jej przepisu jest miękka w środku i chrupiąca na zewnątrz.

Golonka po bawarsku

Dwuetapowe przygotowanie golonki sprawi, że będzie ona miękka w środku i chrupiąca na zewnątrz. Gotowana golonka musi nasiąknąć zaprawą z piwa i przypraw. Zamarynowana i podpieczona w piecu będzie rozpływać się w ustach.
Czas całkowity 4 godz.
Czas przygotowywania 1 godz.
Czas gotowania 3 godz.

Sposób przygotowania

  • Golonki płuczemy i oczyszczamy. Mięso wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Usuwamy szumowiny, wrzucamy pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotujemy golonkę przez 60 min na średnim gazie. Do wywaru dodajemy warzywa i sól.
  • Gotujemy kolejną godzinę na średnim ogniu. Wyciągamy mięso i studzimy.
  • Robimy marynatę. Do miski wrzucamy majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, kminek, pieprz i słodka papryka. Wszystko zalewamy piwem. Wrzucamy golonkę do zalewy i odstawiamy na godzinę.
  • Golonkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy marynatą i pieczemy w 200* przez około 60 minut. Co jakiś czas polewamy mięso marynatą.

Składniki

na 2 porcje

marynata

Zobacz
Przepis od: Magda Gessler
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      2 komentarzy

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli