w

Mus jabłkowy z galaretką agrestową. Idealny do słoików!

Mus jabłkowy z agrestem

Mus czy też dżem jabłkowy to absolutny niezbędnik waszej zimowej spiżarki! Nada się do kanapek, naleśników czy też ciasta. Dziś wybraliśmy przepis z galaretką agrestową, która nada pięknego koloru i wyjątkowej nutki smakowej, ale pamiętaj, że wybór smaku galaretki czy też całkowite pominięcie tego składnika należy wyłącznie do ciebie!
Galaretka sprawi, że mus będzie miał idealną, lekko żelową konsystencję. Nada się do słoiczków na zimę i przywoła smak lata i świeżych jabłek w twoim ogrodzie.
Czas całkowity 55 min.
Czas przygotowywania 15 min.
Czas gotowania 40 min.

Sposób przygotowania

  • Jabłka obierz ze skórki, pozbądź się pestek i poćwiartuj.
  • Wstaw owoce do garnka i dodaj sok jabłkowy. Kiedy jabłka zaczną się rozpadać dosyp cukier.
  • Kiedy jabłka zamienią się w mus, dosyp galaretkę i zamieszaj, a następnie wkładaj dżem do wyparzonych słoików, zakręć szczelnie i odwróć słoiki do góry dnem. Poczekaj aż wystygną i odstaw do ciemnego suchego miejsca.

Składniki

na 5 słoików

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli