w ,

Nocna owsianka w dwóch wersjach. Syte śniadanie na słodko!

nocna owsianka

Nocna owsianka to idealne rozwiązanie dla osób, które nie mają czasu na poranne gotowanie. Możesz ją przygotować na mnóstwo sposobów i jedyne ograniczenia to twoja wyobraźnia i produkty dostępne w twojej kuchni.
Śniadanie robi się praktycznie samo, a ty nie potrzebujesz żadnego specjalistycznego sprzętu, by je wykonać. Kolejnym plusem jest łatwość zapakowania i przenoszenia. Owsiankę robimy w słoiku, więc nie ma problemu, by go zakręcić i swobodnie transportować.
A no i najważniejsze! Jest to bardzo zdrowe śniadanie, które dostarczy nam mnóstwo "paliwa" na pierwszą połowę dnia. Nie bez powodu sportowcy są w niej zakochani!
Dziś przedstawimy dwa warianty owsianki, ich baza będzie taka sama, różnicą będą dodatki, które możesz dopasować pod swój gust i swobodnie modyfikować.
Czas całkowity 20 min.
Czas przygotowywania 20 min.

Sposób przygotowania

  • Zacznij od bazy. Do miski wsyp wszystkie składniki i wymieszaj, tak by konsystencja była klejąca.
  • Jeśli wybierzesz wersję z jabłkiem, pokrój je w drobną kostkę dodaj cukier oraz cynamon i wrzuć wszystko do garnka, a następnie podgrzej na palniku, by jabłka lekko zmiękły. Wymieszaj owoc z wcześniej przygotowanymi płatkami, dodaj pokrojone orzechy, a następnie wypełnij słoik masą i pozostaw na całą noc.
  • W wersji czekoladowej ponownie przygotuj bazę, dodaj kakao i masło orzechowe, a następnie wymieszaj. Banana pokrój na plasterki lub rozgnieć widelcem i dodaj do mieszanki. Na sam koniec posyp całość pokrojonymi orzechami.
  • Rano owsianka będzie gotowa.

Składniki

na 2 porcje

Baza

Wersja szarlotkowa

Wersja czekoladowo-orzechowa

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      4 komentarzy

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli