w

Czekośliwka do smarowania. Powidła z czekoladową nutą

Czekośliwka to połączenie śliwek i czekolady, które zamykamy szczelnie w słoiku i wekujemy, by móc się nią cieszyć zimową porą. Podbije serce każdego, kto jej spróbuje, a dzieci nie będą więcej prosić o nutellę do kanapek.

Jeśli masz ochotę na powidło cudownym czekoladowym smaku, które będzie znacznie zdrowsze od sklepowych tworów, wypróbuj przepis na czekośliwkę. Konfitura będzie słodko-kwaśna, idealna równowaga smaków.

Czekośliwka

Smarowidło do kanapek, które śmiało może konkurować ze sklepowymi kremami z masą cukru i konserwantów. Wypróbuj przepis na tą wyjątkową konfiturę.
Czas całkowity 1 godz. 50 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 1 godz. 30 min.
czekośliwka

Sposób przygotowania

  • Śliwki umyj, podziel na ćwiartki i usuń pestki.
  • Kakao przesiej do miski, wrzuć gorzką czekoladę i podziel na mniejsze kawałki.
  • Śliwki umieść w garnku, posyp cukrem i odstaw na 30 minut by puściły sok. Po tym czasie umieść garnek na średnim ogniu i gotuj ok. 45 minut, co jakiś czas mieszając, aż owoce się rozpadną. Na końcu dosyp przyprawy i zamieszaj.
  • Zblenduj powidło i duś przez 30 minut, często mieszaj, by śliwki nie przywarły do dna.
  • Przed końcem gotowania dorzuć kakao i czekoladę. Wymieszaj całość do rozpuszczenia, przełóż do czystych i wyparzonych słoików, a następnie szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem.

Składniki

na 3 słoiki

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Wypróbuj również dżem malinowy z dodatkiem imbiru!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli