w

Schab po meksykańsku. Jednogarnkowe danie

Schab po meksykańsku to jednogarnkowe danie. Stworzono dla tych, co są wiecznie w biegu i nie mają czasu na wykonanie tradycyjnego obiadu. Wystarczy, że wymieszasz mięso z dodatkiem kilku warzyw i przypraw.

Schab duszony z warzywami to genialny pomysł na obiad, nie trzeba do niego wielu składników i wyjątkowych umiejętności. Skusisz się na ten genialny obiad?

Potrawka ze schabu

Obiad w 20 minut z użyciem mięsa, kilku warzyw i przypraw. Podawaj go z ryżem lub makaronem.
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 10 min.
Czas gotowania 20 min.
schab po meksykańsku

Sposób przygotowania

  • Schab oczyszczamy i kroimy w cienkie paski. Paprykę i cukinię myjemy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i siekamy.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso, dodajemy czosnek i przyprawy, poza solą i pieprzem. Dolewamy bulion i dusimy 10 minut pod przykryciem. Pod koniec dodajemy cukinię, paprykę i kukurydzę.
  • Dolewamy przecier pomidorowy i gotujemy do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Przyprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru. Podajemy z pieczywem, ryżem lub makaronem posypane pokrojoną natką pietruszki.

Składniki

na 3 porcje

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Masz ochotę na aromatyczną zupę? Wypróbuj krupnik z grzybami!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Jeden komentarz

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli