w ,

Kruche ciasteczka z batatów! Rozpływają się w ustach

Kruche ciasteczka z batatów
Decoletti, Getty Images

Kruche ciasteczka z batatów to moje tegoroczne odkrycie. Zrobiłam je po raz pierwszy na imprezę sylwestrową i pamiętam, że nie zostało nic na drugi dzień! Zaleta tych ciasteczek to ich kruchość i mały rozmiar, idealny na „jednego gryza”.

Ciastka mają dodatek skórki z pomarańczy, pięknie pachną i zachwycają intensywnym kolorem. Słodkie ziemniaki nadają się do przeróżnych wypieków, nie musisz ich wykorzystywać jedynie jako dodatek do obiadu. Ciastka będą pasować do kawy z przyjaciółką czy jako przekąska do wieczornego serialu.

Ciastka z batatów

Ciastka będą pasować do kawy z przyjaciółką czy jako przekąska do wieczornego serialu.
Czas całkowity 45 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 15 min.
Kruche ciasteczka z batatów

Sposób przygotowania

  • Bataty (2 średnie sztuki) należy umyć, pokroić w kostkę i piec w piekarniku ok. 20 minut aż będą miękkie. Następnie blendujemy bataty na gładki mus.
  • Z wyparzonej pomarańczy ścieramy skórkę. Do miski wrzucamy wszystkie składniki, wyciskamy odrobinę soku z owocu. Całość wyrabiamy, aż składniki dobrze się połączą. Zwilżonymi dłoniami nabieramy ciasto, formujemy w kulkę i rozpłaszczamy na blaszce.
  • Pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 15 minut.

Składniki

na 30 ciastek

Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • Decoletti, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli