w

Bigos z drobiowym filetem. Odświeżona wersja tradycyjnego przysmaku

Bigos z kurczakiem

Bigos to moje ulubione danie kuchni polskiej. Ma w sobie wszystko, co kocham. Zacznijmy od kapusty, która może przybrać dowolny smak — to bardzo wdzięczne warzywo, więc nie mogę z niej zrezygnować w swojej kuchni. Następnie mięso, tradycyjnie powinny być to żeberka, ale w tym przepisie stawiamy na drób, który wcale nie wypada gorzej od wieprzowiny. Na koniec "magiczne" przyprawy, które nadają całej głębi smaku.
Wypróbuj recepturę opartą na lekkim i delikatnym mięsie kurczaka. Gwarantujemy, że się nie zawiedziesz.
Czas całkowity 2 godz.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 1 godz. 30 min.

Sposób przygotowania

  • Wszystkie składniki trzeba pokroić na drobno. Kapustę wrzucamy do garnka i dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i wodę. Całość gotujemy do miękkości.
  • W tym czasie na patelni podsmażamy pieczarki i cebulę, a następnie rozdrobnionego kurczaka. Wszystko wrzucamy do garnka z kapustą, dorzucamy resztę przypraw i przecier pomidorowy. Podlewamy wodą i gotujemy przez godzinę na średnim ogniu.

Składniki

na 2 porcji

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Jeden komentarz

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli