w

Nuggetsy jak z Mc’Donald’s. Zrobisz je bez żadnej trudności

Nuggetsy z fastfooda to zarazem błogosławieństwo, jak i przekleństwo. Kochamy ich pyszny delikatny smak, ale równocześnie zdajemy sobie sprawę, że ich skład pozostawia wiele do życzenia. Na domiar złego, najczęściej ofiarą padają dzieci, które na zakupach wręcz proszą, by zabrać je na te małe, smaczne kawałki kurczaka. Spróbujmy odtworzyć przepis w domu i wyczarować równie pyszne kąski.

Nuggetsy a’la McDonald’s

Sekretem nuggetsów jest mielenie piersi z kurczaka. W ten sposób będą miały one tę samą konsystencję co te z fastfooda, a mięso nabierze aromatu przypraw. Teraz bez obaw możesz jeść swoje ulubione mięsne kąski.
Czas całkowity 25 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 5 min.

Sposób przygotowania

  • Pierś z kurczaka umyj i oczyść. Pokrój na drobniejsze kawałeczki i zmiel mięso. Masa nie musi być gładka.
  • Dodaj parmezan, czosnek, paprykę, cebulę i sól. Wymieszaj.
  • Przygotuj trzy miski, w jednej wbij jajka i roztrzep widelcem, w kolejnej wsyp bułkę tartą a w ostatniej umieść mąkę ziemniaczaną.
  • Dłonie natrzyj olejem, bierz odrobinę masy mięsnej i formuj kształt nuggetsa. Obtocz w mące, następnie w jajku i bułce tartej.
  • W garnku rozgrzej olej i wrzuć kąski. Smaż 5 minut i wyciągnij na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Składniki

na 4 porcje

Panierka

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Jeden komentarz

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli