w

Pierogi z farszem jajecznym. Nie wymagają gotowania!

Pieczone pierogi z farszem jajecznym

Pierogi to jedno z ulubionych dań Polaków. Najpopularniejsze to te z białym serem i ziemniakami, ale królują również z mięsem, kapustą czy owocami. Tym razem dla odmiany mamy farsz jajeczny, który można zrobić w sytuacji gdy zostało nam parę ugotowanych jajek.
Pierogi jadamy głównie na obiad, są wygodne w pakowaniu i przenoszeniu, najlepiej smakują na ciepło, ale zimne również są bardzo smaczne. Farsz jajeczny to miła odmiana dla tradycyjnego dania
Czas całkowity 1 godz. 30 min.
Czas przygotowywania 1 godz.
Czas gotowania 30 min.

Sposób przygotowania

  • Ciasto na pierogi robimy w tradycyjny sposób, mąkę mieszamy z wodą, masłem i solą. Ugniatamy do momentu, aż całość się dobrze połączy i masa będzie gładka.
  • Ciasto rozciągamy wałkiem, wycinamy szklanką okręgi i smarujemy masłem. W tym czasie na tarce ścieramy jajka, szatkujemy pietruszkę i mieszamy całość z solą, pieprzem i łyżką oleju. Okręgi ciasta napełniamy farszem, zgniatamy brzegi i kładziemy na blaszkę. Wstawiamy pierogi do piekarnika nagrzanego do 200*C na 30 minut.

Składniki

na 4 porcje

farsz

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli