w ,

Żeberka pieczone w rękawie. Obiad, który robi się sam

Żeberka pieczone w rękawie, to najprostszy sposób na przygotowania tego mięsa. Rękaw będzie zatrzymywał naturalne soki przed wyparowaniem, dzięki czemu nie dostaniemy suchego kawałka mięsa, które wręcz trzeba odrywać od kości.

Do mięsa możesz dorzucić ulubione warzywa i zapiec w rękawie, przejdą smakiem marynaty i będą niezwykle smakowite. Sprawdź również przepis na udka z rękawa kuchennego!

Żeberka z rękawa

Czy wiesz, że kluczem do aromatycznego mięsa jest marynata? To właśnie moc ziół daje nam esencjonalne mięso. Nie bój się ich używać, bardzo ciężko z nimi przesadzić.
Czas całkowity 6 godz. 10 min.
Czas przygotowywania 5 godz.
Czas gotowania 1 godz. 10 min.
żeberka pieczone w rękawie

Sposób przygotowania

  • Żeberka umyj i osusz, a następnie podziel na mniejsze kawałki. W misce zmieszaj przyprawy i dolej olej. Mięso natrzyj pastą z ziół i wstaw do lodówki na 5 godzin.
  • Rękaw zwiąż z jednej strony, wrzuć mięso i dodaj ulubione warzywa np.: ziemniaki, marchew, paprykę. Worek zwiąż i włóż do naczynia żaroodpornego. Rozgrzej piekarnik do 180*C i piecz całość 70 minut. Pod koniec pieczenia rozetnij rękaw, by mięso się podpiekło.

Składniki

na 4 porcje

Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      3 komentarzy

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli