w

Zdrowa pasta do kanapek, która ze spokojem zastąpi masło

pasta do kanapek
Roxieller, Getty Images

Pasta do kanapek ratuje nasze pieczywo w momencie, gdy zabraknie nam masła lub sosu. Suchy chleb z szynką i serem nie jest zbyt smaczny, więc lepiej poszukać zamiennika popularnego smarowidła. Jednym z jest awokado, które jest bardzo smaczne, jednak szybko się psuje i dojrzałe może nie przetrwać nocy. Aby uniknąć takiego scenariusza, musisz przygotować awaryjną pastę kanapkową, która jest pyszna i genialnie sprawdzi się do chleba.

W naszej kulturze przyjęło się, że kanapki trzeba smarować masłem, lub o zgrozo — margaryną. O ile masło jest w miarę zdrowe (w dużej ilości potrafi zaszkodzić na dłuższą metę), tak drugiego smarowidła powinniśmy unikać za wszelką cenę. Kanapki bez czegoś „mokrego” nie są już takie smaczne, więc musimy szukać alternatyw, które są smaczne a przy okazji zdrowe. Pasta z suszonych pomidorów i pestek słonecznika powinna być idealnym zamiennikiem!

Pestki ze słonecznika są bogate w wiele cennych składników odżywczych, w tym witaminy E, B1, B6 i kwas foliowy. Zawierają również wiele minerałów, takich jak miedź, mangan, fosfor i selen, a także błonnik i kwasy tłuszczowe omega-6. Warto je wprowadzić do diety ze względu na bogactwo, jakie w sobie mają.

Pasta słonecznikowa do kanapki

Znudzona tradycyjnymi kanapkami z szynką serem i masłem? Musisz wypróbować tej pasty kanapkowej! Twoje kanapki już nie będą nudne i bez smaku, a dodatkowo dostarczysz sporo składników odżywczych do organizmu.
Czas całkowity 5 godz. 10 min.
Czas przygotowywania 5 godz.
Czas gotowania 10 min.

Składniki

na 6 porcji

Sposób przygotowania

  • Ziarna słonecznika zalej wodą i pozostaw na 5 godzin by nasiąkły wodą. Po tym czasie wrzuć je do kielicha blendera, dodaj pomidory suszone, czosnek, olej z awokado oraz przyprawy. Do tego dolej sok z cytryny i kilka listków bazylii. Zblenduj całość na gładką masę. Pastę możesz przechowywać do 3 dni w lodówce.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Pasta do kanapek jest przydatna w przemycaniu niektórych składników dla dzieci. Nie każde dziecko zje kanapkę z zielonymi listkami czy ziarnami słonecznika, a w zmielonej formie jest już to możliwe!

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • Roxieller, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli