w ,

Domowa szynka na kanapki. Zapomnisz o tej ze sklepu

szynka parzona

Domowa szynka bez potrzeby wędzenia. Będzie idealna na kanapkę lub jako dodatek do sałatek czy deski z przekąskami a imprezę. Zrobisz ją samodzielnie, wystarczy kilka składników i duży garnek do gotowania.

Zapach, kolor szynki to podstawa udanego smaku. W końcu w sklepie nie mamy okazji posmakować danego produktu. Już nie będziesz musiała wysłuchiwać żali od swoich dzieci, że kanapki są nudne, a śniadaniówki będą puste. Do zrobienia szynki potrzebujesz jednego tajemnego składnika, na szczęście z pewnością masz go w swojej kuchni — są to łupy z żółtej cebuli.

Gotowana szynka

Domowa szynka z mnóstwem aromatycznych przypraw. Jej sekretem są łupiny z cebuli, które dają mnóstwo koloru i aromatu. Wypróbuj przepis już dziś!
Czas całkowity 1 godz. 10 min.
Czas przygotowywania 10 min.
Czas gotowania 1 godz.
szynka parzona

Sposób przygotowania

  • Zacznij od umycia łupin z cebuli i czosnku. Wrzuć je do garnka z przyprawami, dodaj mięso i wszystko zalej 1l wody. Ustaw mały ogień i gotuj przez 50 minut. Po czasie wyciągnij szynkę na deskę, możesz ją pokroić na plasterki lub zostawić w całości. Wstaw wędlinę do lodówki i przetrzymuj do tygodnia.

Składniki

na 1 kg

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Spożywanie przetworzonego mięsa w ciągu tygodnia vs domowa szynka

Domowa szynka to również przetworzone mięso! W powyższym przepisie szynka ma dobrą jakość, u można spożyć jej większą ilość, w porównaniu z tą sklepową. Jeśli spożywamy dużą ilość przetworzonego mięsa, możemy się narazić na choroby związane z naszym układem krążeniowym. Sól, tłuszcz, sztuczne konserwanty i dodatki nie sprzyjają pracy naszego serca. Ogranicz spożywanie mięsa do 0,5 kg na tydzień.

Sprawdź przepis na Cordon Bleu, czyli szwajcarskie kotlety z szynką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    5 komentarze

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli