w ,

Pad Thai z kurczakiem. Tajski obiad w twoim wykonaniu

Ten tajski przysmak to prawdziwa loteria w naszym kraju, albo trafisz na ten wyśmienity, który będzie ci się śnił po nocach lub wręcz przeciwnie… będzie twoim koszmarem i nigdy więcej go nie zamówisz. Warto wspomnieć, że nie jest to trudne w wykonaniu danie, po prostu zawiera w sobie mnóstwo odrębnych składników, które należy odpowiednio połączyć. Jeśli nam się uda, zyskamy danie o nieprzeciętnym wachlarzu smaków od słonego do kwaśnego, z nutką słodyczy. Jak dla mnie brzmi genialnie!

Pad Thai z kurczakiem

Pad Thai z kurczakiem jest bardzo łatwym daniem, jedyne problemy jakie mogą nas spotkać to niecodzienne składniki, które znajdziemy jedynie w większych sklepach lub w internecie. Kiedy już zrobimy zapas składników, możemy szaleć z ilością tajskiego jedzenia.
Czas całkowity 40 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 20 min.

Sposób przygotowania

  • Pokrojone w kostkę tofu smaż przez 4 minuty.
  • Makaron ryżowy zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut.
  • Kurczaka umyj i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na patelni z dodatkiem tłuszczu. Zetrzyj marchewkę na grubych oczkach i dorzuć do kurczaka. Następnie dodaj miód, sos rybny, pastę z tamaryndowca sok z limonki i czosnek.
  • Podgrzewaj całość na małym ogniu, dorzuć makaron i szczypiorek, zamieszaj.
  • Na koniec dodaj jajka i tofu. Podgrzewaj do momentu, aż jajka się zetną.
  • Podawaj skropione limonką i posypane orzeszkami.

Składniki

na 5 porcji

Sos

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli