w

Stek z tuńczyka w towarzystwie duszonych warzyw

Stek z tuńczyka

Stek z tej ryby robi furorę na talerzu. Świetny zamiennik wołowiny, który poza smakiem jest znacznie zdrowszy. Przygotowanie tego dania jest proste, o ile trzymamy się pewnych "świętych" zasad!
Zacznijmy od świeżej ryby, która musi być dobrej jakości, w innym wypadku nawet najlepsza obróbka nie pomoże. Kolejna sprawa to doprawienie i umiejętna obróbka termiczna, w której odpowiednio ścinamy wierzch ryby, a środek pozostawiamy surowy. Może być podawany w całości, lub pokrojony w plasterki, do tego duszone warzywa i obiad gotowy!
Czas całkowity 35 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 5 min.

Sposób przygotowania

  • Tuńczyka kroimy w plastry o grubości 2-3 cm i obtaczamy w przyprawach, następnie polewamy oliwą i masujemy delikatnie mięso z obu stron. Pozostawiamy na 15 minut.
  • W tym czasie kroimy warzywa w kostkę, cukinię traktujemy obieraczką, tak by powstały cienkie plasterki. Całość podduszamy na patelni z odrobiną wody oraz solą.
  • Rybę smażymy na patelni o nie przywierającej powłoce na łyżce oliwy, ogień musi być duży. Wyłożony plaster mięsa smażymy 2 minuty na stronę. Ściągamy rybę z ognia i smarujemy oliwą, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy z duszonymi warzywami.

Składniki

na 2 porcje

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli