w

Jak zrobić domowy cukier waniliowy? Wystarczą dwa składniki

Kiedy przyrządzasz desery, ciasta czy ciasteczka w przepisie widnieje pewien nieodłączny dodatek — cukier wanilinowy. Choć bierzemy go za zamiennik świeżego ekstraktu z wanilii, zdecydowanie nim nie jest. Możesz przygotować swój cukier waniliowy z zaledwie dwóch składników. Sprawdź jak to zrobić!

Cukier wanilinowy to sztuczny syntetyczny produkt i z prawdziwą wanilią ma niewiele wspólnego. Jeśli chcesz by twój dodatek do słodkości, był zdrowszy, proponujemy stworzenie swojego autorskiego aromatu. Czy trudno zrobić cukier waniliowy? Absolutnie nie. Jak można się spodziewać, jest on zrobiony z cukru i suszonej wanilii, żadnych innych dodatków.

Domowy cukier waniliowy

Jeśli chcesz kupić suszoną wanilię w korzystnej cenie, poszukaj jej na aukcjach internetowych. Tamta wanilia będzie mniej estetyczna, ale jej aromat pozostanie bez zmian.
Czas całkowity 5 min.
Czas przygotowywania 5 min.
cukier waniliowy

Sposób przygotowania

  • Laski wanilii przecinamy na pół i wrzucamy do słoika. Dosypujemy cukier i potrząsamy, by lekko wymieszać produkty.
  • Już po paru godzinach cukier będzie miał aromat wanilii. Możesz go przetrzymywać do kilku tygodni w zamkniętym słoiku.

Składniki

na 350 g

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Cukier wykorzystasz do tych przepisów:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli