w

Delikatne naleśniki bez grama mąki pszennej

Delikatne naleśniki to marzenie osób, które muszą ograniczać mąkę pszenną, a jej zamienniki nie sprawdzają się równie dobrze. Na ratunek przychodzi mąka kokosowa, która doskonale sprawdzi się w tym przepisie. Konsystencja ciasta będzie bardzo podobna, dzięki czemu nie musimy się bać, że nasze naleśniki wyjdą gumowe i twarde.

Naleśniki z tego przepisu są pozbawione glutenu, więc osoby z nietolerancją mogą się nimi śmiało zajadać. Mąka kokosowa reguluje poziom cukru we krwi i wspiera metabolizm, co stawia ją w bardzo korzystnej pozycji. Ponadto naleśniki z tego przepisu są niezwykle delikatne i pyszne!

Naleśniki z mąki kokosowej

Kiedy chcesz przewrócić placuszka, musisz wykazać się cierpliwością, by nie porwać cienkiego i delikatnego ciasta.
Czas całkowity 20 min.
Czas przygotowywania 5 min.
Czas gotowania 15 min.
delikatne naleśniki

Sposób przygotowania

  • Jajka wbij do miski i roztrzep na puszystą masę z dodatkiem mleka. Dodaj cukier puder i zamieszaj by nie było żadnych grudek. Następnie dorzucamy mąkę kokosową i olej kokosowy.
  • Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wylewamy chochelkę ciasta. Smażymy aż będzie rumiany z obu stron.
  • Podajemy z ulubioną konfiturą i owocami.

Składniki

na 2 porcje

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Jesteś fanem naleśników mamy kilka propozycji:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    4 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli